Bild: Emelie och Jill

En bild på Emelie tillsammans med Jill Johnson. Emelie sitter i sin rullstol och Jill sitter på kanten av stolen. De håller om varandra och båda ler stort mot kameran.

Äntligen, efter ett och ett halvt år – nu är vi igång igen!

Något som skänker mig oerhört mycket glädje är att lyssna på livemusik och skapa härliga konsertminnen tillsammans med familj och vänner. På grund av pandemin har jag inte fått uppleva detta sedan februari 2020, och det har förstås känts väldigt tomt. Jag har saknat den positiva känsla jag får av att lyssna på livemusik, och att få höra den musik jag älskar från en livescen. Nu är turnéerna äntligen igång igen och jag är så glad för det.

Lena Philipsson – 15 juli – Ovesholms slott, Kristianstad
Sommarens första konsert ägde rum den 15 juli på Ovesholms Slott utanför Kristianstad, det var jag och min mamma som lyssnade på Lena Philipsson. Lena var en av mina favoritartister när jag var liten, och hennes skiva Jag Ångrar Ingenting var en av de första jag fick på CD, när jag var ungefär fem år gammal. Jag har minnen av att jag dansade runt på mitt rum till hennes musik, och jag spelade skivan om och om igen. När jag blev lite äldre fick jag andra favoritartister och det var inte förrän 2015, när en av Lenas konserter sändes på TV, som jag började lyssna på henne igen. Jag ville så gärna se henne live, eftersom hon är en så bra liveartist, men det dröjde enda till i somras.

Jag hade höga förväntningar på konserten, och Lena tillsammans med bandet levde verkligen upp till dem. På grund av Coronarestriktionerna var det sittande publik, men innan spelningen drog igång så fick vi information om att det gick bra att ställa sig upp, så länge man stod kvar på sin plats. Lena spelade både nytt och gammalt och alla låtar man ville höra fanns där. Under de tre sista låtarna ställde sig publiken upp, klappade i händerna och sjöng med. Stämningen var på topp.

Detta var en av de varmaste dagarna i sommar och för mig och mamma som älskar sol och värme så passade det perfekt. Vi kunde sitta i våra sommarklänningar hela kvällen, så härligt. Innan konserten började körde vi in om Hässleholm och köpte pizza, som vi sedan åt på en filt på gräsmattan framför slottet. Det var ett väldigt fint område, ett rosa slott med scenen precis framför och sedan en stor slottsträdgård. Hela evenemanget var väldigt bra Corona-anpassat. Vi var inte nära någon annan under hela kvällen, så det kändes väldigt tryggt. Vi satt på trädgårdsstolar i gröngräset, man satt i sitt sällskap och sedan var det 1,5 meter till nästa sällskap. Handikappanpassningen var tyvärr inte lika bra, som sagt så var konserten i en slottsträdgård, så vi fick köra över gräsmattor och på sluttande grusvägar. Miljön är dock svår att göra något åt, man får ta det som det är. Personalen var väldigt trevlig och ville hjälpa oss efter bästa förmåga. Det enda som var riktigt dåligt var att det inte fanns någon handikapptoalett på området. Det fanns bara små bås, och för att komma till dem var man tvungen att gå upp för en trappa som inte hade något räcke. Ett litet minus, men sammantaget var det en väldigt bra kväll. Både jag och mamma var väldigt nöjda och det var så roligt att vi gjorde det tillsammans.

Jill Johnson – 30 juli – Sofiero Gård, Helsingborg
Sommarens andra konsert gick jag och min mamma också på, vi såg Jill Johnson på Sofiero Gård i Helsingborg. Jill är min absoluta favoritartist och jag brukar lyssna på henne live många gånger varje år. Nu hade jag inte fått göra det sedan februari 2020, så det var en stor glädje att få uppleva det igen. Den här konserten fick jag i födelsedagspresent av mina föräldrar.

Denna gång fick vi plats till vänster om publiken där man fick sitta med rullstol, samt sätta ut en extra stol om man hade ledsagare med sig. Det var tyvärr relativt långt ifrån scenen. Jag föredrar att sitta längre fram för att få chansen att se någonting, men det går inte alltid att lösa. Ibland får jag nöja mig med att lyssna, och ljudet var väldigt bra.

Denna kväll var tyvärr inte lika varm och skön som den förra konsertkvällen, så vi fick pälsa på oss lite mer. På plats träffade både jag och mamma kompisar som vi umgicks med under kvällen och efter konserten blev det en liten pratstund med Jill.

Även denna konsert kändes väldigt trygg och det var bra anordnat ur ett Coronaperspektiv. Handikappanpassningen var också bra, det fanns en rad bajamajor, varav en var stor nog för att komma in med min rullstol. Precis som i Kristianstad var publiken placerad på en stor gräsmatta, så det var inte helt optimalt att köra där med rullstol, men eftersom jag hade en motor i form av mamma bakom mig så löste det sig bra.

Trots kylan blev det en väldigt mysig kväll i den lilla trädgården, med fint sällskap och fantastisk musik.

Jill Johnson – 19 augusti – Tjolöholms slott, Kungsbacka
Nästa konsert ägde rum utanför Kungsbacka, det var jag och min assistent från gymnasiet som körde upp. Hon körde… såklart… 2019 fick hon i julklapp att vi skulle se Jill tillsammans, men på grund av Corona så blev det inte förrän nu – bättre sent än aldrig!

Vi kom dit i väldigt god tid, innan konsertområdet hade öppnat, och vi råkade gå in från fel håll, så där fanns ingen som tittade på våra biljetter, vi kunde bara gå rakt in på området. Vi såg nog lite förvirrade ut, så det kom en kille från personalen och hjälpte oss. Han sa att vi kunde ta våra platser direkt och berättade att de hade tänkt ha alla rullstolar vid sidan av publiken. Vi berättade då för honom att jag inte ser och frågade om vi kunde sitta längre fram, eftersom det var fri sittning på den här konserten. ”Absolut, ni får sitta var ni vill”, sa han. Perfekt, vi satte oss på första raden. När det var dags för insläpp gick vi fram och visade våra biljetter och sedan satte vi oss på våra platser igen. Jag hade tagit med mig picknick, så medan vi väntade på att konserten skulle börja åt vi tonfiskmackor, melonsallad och drack cider. Efter en stund kom några kompisar till mig och satte sig vid oss och vi hade en härlig kväll tillsammans.

Konserten var helt fantastisk. Jag tycker det är en helt annan känsla när man sitter så långt fram – det känns som man är en del av konserten, istället för att man bara ”tittar” på den. Efteråt pratade vi en stund med Jill och vi tog bilder tillsammans med solnedgången i bakgrunden.

Handikappanpassningen var relativt bra, det fanns en liten restaurang på området, in till restaurangen fanns det en ramp och där inne fanns det en handikapptoalett. Däremot behövde man köra över en lös grusplan för att komma fram till restaurangen, så det hade inte fungerat att rulla där själv. Liksom på de andra konserterna var personalen väldigt tillmötesgående och ville göra det så bra som möjligt för oss.

Jag är så glad att jag och min assistent fick dela den här kvällen, det var en av sommarens bästa kvällar.

Jill Johnson – 9 september – Pildammsteatern, Malmö
Sommaren sista konsert var på Pildammsparkens vackra amfiteater i Malmö. Det var jag, min kompis och våra två ledsagare som tog tåget till Malmö. Jag har pratat med min kompis om att hon skulle följa med på Jill-konsert enda sedan vi började umgås i början av 2020, men på grund av pandemin blev det inte förrän nu.

Det var en varm och skön kväll, ovanligt härlig för att vara så sent på säsongen. Vi var på plats när konsertområdet öppnade, för att vi skulle få bra platser samt hinna äta innan konserten började. Tyvärr fick vi inte så bra platser som jag hade önskat. Publikområdet bestod av stenläktare som var formade som en halvcirkel framför scenen. Det var omöjligt att ta sig fram till scenen med rullstol, så vi fick sitta bakom läktarna. Våra ledsagare såg scenen bra, men jag och min kompis såg ingenting av vad som hände där nere. För att komma upp till konsertområdet var man dessutom tvungen att gå upp för en lång, brant backe med lös grus. Det var lite obehagligt, eftersom både jag och min ledsagare var rädda att vi skulle börja glida i gruset. Som tur var fanns det snäll personal som hjälpte oss, så det löste sig trots allt. Området var alltså inte så lämpat för oss i rullstol, men det var ändå ett väldigt fint område. En stor park med en liten sjö och ett konsertområde mitt i grönskan.

Jill var som alltid helt fantastisk på scen och efter konserten fick vi en liten pratstund med henne. Det var så roligt att få ta med mina kompisar på konsert, så de också fick uppleva det som jag tycker är helt magiskt. Alla var nöjda, glada och trötta när vi åkte hem. Det var ett underbart avslut på konsertsommaren 2021.

Tack till alla som varit med och förgyllt dessa kvällar. Jag är så glad att man äntligen kan börja gå på konsert igen, nu hoppas vi bara att det fortsätter i rätt riktning.

/Emelie