Bild: En vit bild med texten ”Remember the good, the bad is gonna fade away” och ett hjärta.

Bildbeskrivning: En vit bild med texten ”Remember the good, the bad is gonna fade away” och ett hjärta. Citatet är från en av mina favoritlåtar, ”Love is good at breaking hearts” med Jill Johnson. Det är även Jill som har skrivit texten som syns på bilden.

Att skaffa kompisar är verkligen inte lätt, det säger jag av egen erfarenhet. Det blir inte heller lättare när man har ett funktionshinder som kräver en del av ens kompisar. De måste hjälpa till med saker de inte behöver hjälpa andra kompisar med, vilket gör att vissa istället väljer att dra sig undan. Det kan bero på oro att göra fel eller säga fel saker, eller helt enkelt att de inte vill ha det ansvaret på sig. På låg- och mellanstadiet hade jag bra kompisar i skolan, men på högstadiet blev det mer problematiskt. Jag hade visserligen kompisar, men inte på samma sätt som tidigare. Det var då jag började hitta kompisar på annat håll.

En ny värld på internet
Under högstadietiden började jag använda mig mer av sociala medier, och framför allt Instagram, vilket gjorde att jag kunde få kontakt med folk jag aldrig hade träffat i vanliga fall. I skolan är man begränsad till ett 20- eller 30tal personer som går i ens klass, men det är ju inte alls säkert att man hittar någon som man klickar med där. På internet kan man däremot hitta i stort sätt vem som helst, bara man letar lite.

Fördelar med kompisar på nätet
Enligt mig är fördelarna med att hitta vänner via internet många. För det första är det lättare än i det vardagliga livet att hitta personer med samma intressen som en själv. På exempelvis Facebook finns det oändligt med grupper man kan gå med i, och varje grupp är inriktad på ett specifikt ämne. Jag har hittat många vänner genom att vi har samma favoritartister, och har funnit varandra genom deras Instagramsidor.

En annan fördel enligt mig är att på nätet kan jag välja precis när eller om jag vill berätta om mina handikapp. Jag är inte en person som har svårt att berätta om mina svårigheter, men det är ändå skönt att ha kontrollen över det själv. Träffar man mig på stan är rullstolen det första man ser, vilket gör att många direkt skaffar sig fördomar om mig. Jag vill hellre att folk ska lära känna mig lite som person först. Det är trots allt min personlighet som ska stå i fokus, inte min rullstol eller min vita käpp.

Ännu en fördel som är väldigt personlig för mig, och det är inte alls säkert att någon annan känner likadant, är att sociala medier har blivit mitt sätt att veta hur folk ser ut. Egentligen kanske det inte är en stor sak, men jag tycker ändå det är roligt att veta. Om jag går riktigt nära någon kan jag se hur personen ser ut, men jag väljer att avstå från den pinsamma situationen, och tittar hellre på hens selfies på Instagram.

Nackdelar med kompisar på nätet
Trots alla dessa fördelar finns det såklart även nackdelar. En av dem är att sociala medier finns över hela världen, vilket gör att man behöver en himla tur om man ska hitta någon som bor i närheten av en själv. Väljer man att bara hålla kontakten via skrift är detta inget problem, men om man senare vill träffas i det verkliga livet kan det bli lite problematiskt. Jag har haft internetvänner jag aldrig har träffat, men jag har också vänner som bor i andra delar av landet som jag har träffat, och som jag träffar regelbundet trots avståndet. Finns viljan bara där, och avstånden är relativt humana, så brukar man kunna lösa det mesta.

Avslutning
Avslutningsvis vill jag säga att om man känner att man inte hittar rätt personer i skolan eller på arbetsplatsen, eller för den delen bara vill utöka sin bekantskapskrets, så rekommenderar jag starkt att försöka hitta kompisar på internet. Det ger mig så mycket varje dag, och det gör ensamma stunder lite mindre ensamma. Det finns otroligt fina människor där ute, det gäller bara att hitta rätt. Men kom ihåg att vara försiktig, för trots allt vet du aldrig vad som finns på andra sidan skärmen.

/Emelie