Många utmaningar är tuffa men för att nå våra drömmar måste vi kämpa. Det är på vägen mot vårt mål som förändringen sker. Vi gör inte bara en resa i tid och rum, utan även inom oss själva. Vissa drömmar och mål tycker vi är värda att anstränga oss för. Just den känslan beskriver Mirjana då hon jämför den med att klättra i träd. Hon tänker att vi borde känna själslig frihet inför svåra val i livet, på samma sätt som vi är fria att röra oss fritt. Det är en fantastisk känsla när man väl har klättrat hela vägen till toppen.

 

Klättra i träd

Jag kan nästan se min dröm när jag blundar.
En röst i mitt huvud viskar att jag aldrig kommer att nå den.
För varje steg och rörelse är det som om jag förlorar riktning.

Rädslan sätter sina klor i mig.
Jag ser ett töcken av en kall färg.
Men i ryggsäcken har jag packat med mig viljan av stål och märg.

Jag måste tro att jag kan ta mig förbi skuggorna.
Och jag måste våga.
Tvivlet faller med löven.

Grova grenar under mina händer.
Våta löv som borstar mitt ansikte.
Varma solstrålar skymtar bakom grönskan.

Att titta på marken blir ett minne.
Himlen närmar sig.
Fåglarna sjunger med mig.

Den ungdomliga glädjen pumpar genom mina ådror.
Jag känner styrkan i armarna och benen.
Jag är inte rädd för att falla.

/Mirjana