Obs ! Eventuellt triggande för folk som har det svårt under jul.

Välkommen till December månad, årets stressigaste månad.
Man inser att året snart är slut, ännu ett år att ta farväl av och ett nytt år att hälsa välkommen. För många är även December månad mest jobbig på grund av julen. En av årets många högtider som egentligen också bara kommer med stress och ångest. För mig har julen för det mesta varit enkel och någonting jag såg fram emot. Tills jag blev äldre. Visst ser jag fortfarande fram emot julafton och att få fira det med nära och kära. Men jag har också insett att det inte är så fridfullt och lugnt som man trott i alla sina unga år.

Hur påverkar mina diagnoser min jul? 
Det är inte förens dom senaste åren jag har insett hur mina diagnoser påverkar mig inför juletider. Jag kan nu kolla tillbaka på tidigare jular och tänka “ det var autismen som fick mig att göra detta “ åt vissa saker jag gjorde och faktiskt gör än idag. Till exempel så firar vi näst intill alltid julafton hemma hos min farmor. Jag är med och socialiserar mig när vi först kommer dit, hälsar och äter middag tillsammans med alla. Men när vi har ätit klart och dom andra ska ut och ta en cigg eller bara ska prata på balkongen så brukar jag lägga mig i soffan där jag till slut brukar somna. Om jag inte somnar så brukar jag lyssna på musik eller rita, göra någonting för att inte vara för uttråkad.

Julklappar och Julshopping.
Julklappar och julshopping, bidrar det till något annat än stress och ångest? Vad ska man köpa? Vad ska man önska sig? Hur mycket kan jag lägga på var person? Hur många har jag kvar att köpa till?

Så många obesvarade och ångestfyllda frågor. Det är inte förens jag blev 13+ som jag började köpa och fixa julklappar på egen hand och inse stressen i hela processen.

Fast i slutändan så är det kanske ändå värt det? All stressen och ångesten du gick igenom kanske är värt det i slutändan när du får se och spendera julen med dina nära och kära?

/ Linnéa