Bild på en ledarhund

En ledarhund som ligger på gräset

Servicehundar kan hjälpa till med allt möjligt. Rörelsenedsättning, epilepsi, diabetes, ångest… och jag skulle kanske kunna få en ledarhund, om jag ansökte. Många med funktionsnedsättningar säger att servicehundar är en frihet. Jag har hört så många solskenshistorier om blinda som skaffar ledarhundar. De kan äntligen gå ut utan andra människor. Hunden hjälper inte med att hitta vägen, men den säger till när det kör bilar på vägen, och allt annat som vi blinda inte märker ute på gatorna.  Jag kommer ofta inte ut, för min ledsagare har förhinder, eller min ångest säger att jag inte vill ut fastän det är det enda jag vill. I sådana stunder kan jag sitta och tänka på gulliga labradorer. Jag har dock lite oro kring ledarhundar. Jag hade säkert klarat av att ha en, men några funderingar gnager i mitt huvud.

Kan jag ta hand om en hund, med min synskada?
Ja, det kan jag väl… Jag har ju träffat så många blinda som klarar det. Det är bara en liten tanke som gnager. Tänk om vovven blir sjuk och jag inte märker det.

Jag hörde en gång talas om en kvinna som inte kunde se att hennes hund kissade blod. Hennes syster kom på besök och berättade  detta. Tänk om systern inte hade kommit och träffat hunden när han var sjuk, och så var det något livshotande. Jag säger inte att den blinda tjejen är en dålig hundägare. Man kan ju se till att alltid ha människor omkring sig, som upptäcker att ens hund beter sig annorlunda, eller i det här exemplet, kissar blod. Jag hade bara själv inte kunnat leva med att något sådant hade hänt min egen hund. Jag hade känt mig inkapabel att ha husdjur.

Kommer jag orka ta hand om en hund när jag själv mår psykiskt dåligt?
Jag har ADHD och depression. Ibland orkar jag helt enkelt inte gå ut och göra sådant som är jobbigt, till exempel att ta den där extra promenaden som hunden kan klara sig utan. Om jag går ut för sällan kan ju min hund må dåligt av detta. Om jag tar hand om min hund på allra bästa sätt, kommer jag själv må bra, eller kommer jag bränna ut mig?

Och jag gillar ju inte ens hundar…
Jag tycker inte om hundar som luktar för mycket hund. Jag tycker inte om hundar som ska slicka mig med den där tungan som har varit överallt. Det finns några få hundar som jag tycker om, men majoriteten av de hundar jag träffat är äckliga. Jag kan ju inte anställa en individ som jag tycker är äcklig…

Det är dessutom svårt att få en servicehund. Man måste stå i kö väldigt länge och dessutom är det inte ens säkert att man är lämpad för att ha en servicehund. Så om jag hade ställt mig i kö är det inte säkert att jag får en hund i slutändan.

Det är helt enkelt en komplicerad fråga.

/Milla