Kärlek verkar så lätt på film och det går även mycket snabbare. I verkligheten har jag insett att det tar tid och är mer komplicerat än på film. Eftersom jag är blind har jag aldrig upplevt ”kärlek vid första ögonkastet”. Men det är inte därför jag är singel. Jag har varit blyg av mig när det handlar om att ta kontakt med någon som jag är kär i. Bristen på självförtroende och självkänsla har gjort att jag inte vågat ta kontakt.

Men för att det ska hända någonting måste man ibland utsätta sig för situationer där ett frö av kärlek kan växa. Du kan bli kär i vem som helst; i skolan, i din förening, på en fest, genom vänner eller internet.

Vill inte fokusera på funktionsnedsättning på dejt
Vissa människor blir obekväma när det kommer till min blindhet. Just min blindhet gör att jag inte kan flörta och få den där välkända ögonkontakten. Men det finns väldigt många blinda som har hittat partners ändå.

8 bästa tipsen för en perfekt dejt:

  1. Gå med någon som du vill vara med
   Jag tror vi har en för drömsk bild av hur en dejt ska vara och vi kanske har inspirerats av filmer. Jag tycker att det viktigaste är att man går på en date med någon som man vill vara med. Jag brukar ha pratat med personen först muntligt eller via internet. Då är det åtminstone inte en total främling jag träffar och jag vet på förväg om jag vill gå på dejt med personen.
  2. Sälj in dig själv
   En dejt är inte bara ett tillfälle att lära känna den andre personen utan även ”sälja in” dig själv. Det betyder att man ska berätta om sig själv och även ställa frågor till den andre personen. Alltså en balansgång som är ömsesidig, att båda personerna ska få prata lika mycket. Det låter säkert som en klyscha men var dig själv och försök att slappna av. Det finns inte ett ”rätt” sätt att vara på under en dejt.
  3. Gå på en aktivitet eller händelserik plats
   Jag brukar bli osäker på vad jag ska prata om så jag brukar ha dejt i samband med någon aktivitet eller på ett ställe där det händer något. Då kan uppmärksamheten gå till det som finns runtomkring när jag funderar på vad jag ska säga. Det kan exempelvis vara att gå på konstmuseum, sitta på ett café, promenera i en park eller i stan samt titta på film.
  4. Prata inte om problem eller tidigare förhållanden
   Det viktigaste är att man bara pratar om positiva saker och gärna om saker som man brinner för. Då visar man vad man kan och tycker om, och förhoppningsvis delar den andre personen ditt intresse. Det kommer du märka om du visar att du är nyfiken.
  5. Visa om du är intresserad
   För mig är en perfekt dejt om båda två har trevligt under träffen. Det behöver inte finnas en kyss i första dejten, men något tecken på attraktion; kroppskontakt, en puss på kinden, en kram eller hand i hand.
  6. Tänk på första intrycket – kläder och doft
   Min erfarenhet är att första intrycket är mycket viktigt under en dejt. Eftersom jag haft dålig självkänsla har jag tidigare aldrig brytt mig om att fixa till mitt utseende, men för seende personer verkar det vara det första de lägger märke till om man visar att man ansträngt sig lite för att göra sig fin. Nu menar jag inte att jag skyller på kläder när det handlar om att jag är singel, men kläder signalerar vem du är och kan ibland väcka uppmärksamhet. Jag brukar inte klä upp mig för mycket för att det kan ge ett löjligt intryck, upplever jag, men jag tar på mig något som jag känner mig bekväm i. Nu är jag av den åsikten att tjejen gärna får framhäva något feminint genom kläderna, under dejten. Så jag brukar be en tjejkompis hjälpa mig att hitta fina kläder och be de hjälpa mig att fixa en snygg frisyr och sminka. Mina finare kläder har jag samlat i en hörna i min garderob så jag hittar dem lätt själv också om ingen av mina kompisar har tid att hjälpa mig just den dagen det är dags för dejt. Hur som helst, första intrycket för mig är såklart doften snarare än den andre personens kläder, så det är viktigt att också komma ren och fräsch.
  7. Skicka inga kärlekskort
   Skicka inga kärlekskort till mig på Alla hjärtans dag. För det första kan jag inte läsa dem. För det andra tycker jag det är löjligt att vi har utsatt en speciell dag på året för just kärlek. Jag tycker vi ska ha i så fall ”Alla hjärtans dag” varje dag under hela året.
  8. När du kommer till kyssen
   För mig är en bra kyss när hela tungan kysser. Att hångla betyder för mig att tungorna möts och undersöker varandra försiktigt och mjukt. Tungspetsen ska inte snurra runt, runt, runt och runt som om den vill göra milkshake i munnen. Problemet är att vi har en drömsk bild om en perfekt kyss, men jag tror att det inte spelar någon roll om den är våt eller torr. Det viktigaste är att det känns bra och pirrar i kroppen. Fjärilar i magen och en varm känsla är min signal för att jag är kär.

Vad tänker du när du läser allt detta?
Kommentera gärna detta på vår Facebook sida.
/Mirjana