Bild med en nalle, mugg och hörlurar

En grå mugg och ett par hörlurar ligger på ett bord. I bakgrunden syns en säng med rosa kuddar och en vit nalle.

Den gör att vi kan ta del av filmer, serier, teaterföreställningar och annat på ett likvärdigt sätt som seende. Syntolkning innebär kortfattat att en person förklarar allt visuellt som händer, så att den synskadade tittaren får samma möjlighet att följa med i handlingen

Eftersom jag har lite synrester försöker jag titta på filmer utan syntolkning när detta inte erbjuds, men med ett mer eller mindre lyckat resultat. Den senaste tiden har jag tittat på flera filmer, tyckt de varit bra och sedan sett de en gång till tillsammans med mina föräldrar. . Jag har trott att jag förstått det mesta i filmerna, men tack vare att mina föräldrar syntolkar utan att jag ber dem så har det gått upp för mig hur mycket jag missat. En av filmerna hoppade mellan olika år, det syntes i bild, men kommunicerades inte till den synskadade tittaren. När jag först såg filmen trodde jag det handlade om flera olika historier, när det i själva verket var samma karaktärer hela tiden, men med tio års skillnad.

Liksom i det verkliga livet är mycket i filmernas värld visuellt, vilket gör att tittare med synnedsättning missar stora delar av innehållet. Många filmer innehåller mycket visuell humor, exempelvis roliga miner och rörelser. Allt detta missar jag. I somras såg jag en film som jag tyckte väldigt mycket om, den var känslosam och fångade mig verkligen. Ett tag senare såg jag samma film tillsammans med mina föräldrar och de satt och skrattade. Först förstod jag inte varför de skrattade åt en så gripande film, men när de förklarade vad de såg fick jag också ett leende på läpparna. Utöver att ha en fin historia så innehöll filmen mycket humor, vilket gjorde den ännu bättre.  Detta hade jag dock aldrig fått veta utan seende stöttning, , det var humor för den seende och gick därför mig helt förbi.

Detta visar hur mycket vi med synnedsättning missar av filmer när de inte är syntolkade, och därför är det så oerhört viktigt att fler filmer blir anpassade för oss. Det handlar om tillgänglighet, för att vi alla ska ha samma tillgång till kulturen.

/Emelie