Bild på morotskaka

En bild på en morotskaka jag bakat till min mormors födelsedag. På kakan ligger ett tjockt lager med ljus frosting och sockerpärlor i olika färger.

Jag har alltid gillat att baka! När jag var liten bakade jag mycket tillsammans med min mormor men allt efterhand har jag lärt mig att baka själv också. En del personer blir förvånade när de hör att jag kan baka självständigt även om jag är synnedsatt. Bakning har alltid varit väldigt naturligt för mig och oftast tänker jag inte på vad gör annorlunda än andra. I den här artikeln tänker jag dela med mig av mina tips på hur man kan gå till väga när man bakar och inte kan se så bra.

Till den här artikeln använder jag min favoritkaka – nämligen Leilas Morotskaka – som exempel. Dels är den

väldigt god och dels innehåller receptet många moment som är bra att beskriva. En länk till receptet finns längst ner i artikeln!

Några generella tips
Tvätta händerna ofta och noga! Eftersom jag inte kan se så mycket måste jag använda mig av andra sinnen. När jag bakar och lagar mat använder jag känseln mycket istället. Eftersom man då petar på många olika bakredskap och ingredienser är det viktigt att man håller händerna rena för att undvika kontaminering och hålla virus, bakterier och andra trevligheter från händerna borta. Om man vill kan man även ha på sig plasthandskar.

Det mesta får bli på ett ungefär!
Ibland kan det vara svårt att vara exakt med mått och temperatur när man inte ser. Faktum är att man för det mesta inte behöver vara pedantisk med mått, så länge man försöker. Om det blir lite för lite eller lite för mycket av något gör det inget.

Övning ger färdighet!
Som jag berättade innan har bakning alltid varit väldigt naturligt för mig. Jag har övat och misslyckats många gånger i mitt liv så få inte panik om allt inte går rätt första gången du bakar. Det är bara att öva igen, igen och igen tills tekniken sitter.

Hur läser jag receptet?
De flesta recept finns på nätet. Jag brukar googla fram receptet på min telefon och läser det med VoiceOver. Jag läser alltid igenom receptet noga och försöker memorera så mycket som möjligt men jag har alltid telefonen i förklädsfickan ifall jag behöver kolla upp något igen. När jag har bakat något tillräckligt många gånger brukar jag ha lärt mig receptet utantill.

Hur hittar jag ingredienserna i kylen och skafferiet?
För det mesta brukar var sak stå på sin plats, eller i alla fall på rätt hylla :). Socker och vetemjöl brukar jag känna igen genom att klämma lite på påsarna, de känns nämligen lite olika. För förpackningar som man inte kan klämma på för att veta vad de innehåller, såsom kryddburkar och pappkartonger, använder jag en app i min telefon som heter Seeing AI. I den appen finns det bland annat en funktion som kan läsa av streckkoder på produkter och berätta vad det är för något.

Äggkartonger och smörpaket är lätta att känna igen med händerna. När det kommer till att hitta mjölken så står den alltid på samma plats i kylen. Förpackningen är också annorlunda från yoghurt och juiceförpackningar (i alla fall den mjölken vi köper).

Hur knäcker jag ägg?
Jag brukar alltid knäcka ner ägget i ett glas först innan jag häller ner det i skålen ifall ägget skulle vara dåligt. Jag knäcker ägget mot glasets kant och häller ner innehållet i glaset. Jag känner alltid efter med fingret för att se till att inga skalbitar råkar följa med. Sedan luktar jag för att se till att ägget är bra och häller ner ägget i skålen.

Hur mäter jag upp torra ingredienser i ett mått?
Jag skopar upp ingrediensen från påsen eller kartongen med måttet och ser till så måttet blir rågat. Sedan håller jag måttet över förpackningen och drar fingret tvärs över måttets överkant för att jämna ut måttet och putta ner det som är för mycket ner i förpackningen igen. Sedan häller jag innehållet i måttet ner i skålen. Om jag bara behöver en halv deciliter ser jag till att ingrediensen ligger diagonalt i måttet istället.

Hur mäter jag upp kryddor?
I kryddburkar kan man inte stoppa ner mått i burken och skopa upp. Då brukar jag lägga måttet (ofta ett teskedsmått) i vänsterhanden så att själva delen ligger i handflatan och skaftet pekar mot underarmen. Sedan häller jag ner kryddan i måttet med högerhanden, känner så att det är tillräckligt mycket och jämnar ut. Eftersom det är svårt att hälla ur en så liten burk kommer det en del utanför måttet i handen och det får man bara tvätta bort. Ett tips är att ta av strilen från kryddburken för att inte spilla så mycket.

Hur mäter jag upp flytande ingredienser i ett mått?
Flytande ingredienser kan man inte råga, då rinner det över. Istället håller jag ett finger längst insidan av måttet medan jag häller ner ingrediensen  och känner när vätskenivån närmar sig kanten.

Hur mäter jag upp smör?
Här har jag lite problem. När jag såg lite bättre brukade jag zooma med min mobilkamera för att se sträcken man ska skära efter och göra en markering med kniven för att veta var jag skulle skära. Nu brukar jag be någon i min familj att mäta upp smöret åt mig. Jag planerar att skaffa en så kallad smörlåda. Det är en låda med hack längst långsidorna som rymmer ett klassiskt smörpaket. Hacken är samma som sträcken på smörförpackningen och man kan använda den för att mäta upp rätt mängd smör. Om man ska smälta smöret är det smartast att göra det i mikron. Då ska man känna med en sked ifall smöret smält istället för fingret eftersom smöret kan vara väldigt varmt.

Hur gör jag med ugnen?
Här fuskar jag också lite. När jag såg bättre brukade jag kunna zooma in med min mobilkamera på vredet och se siffrorna genom kameran. Nu vet jag ungefär hur långt man ska vrida för varje temperatur, men jag ber ändå någon annan att ställa temperaturen åt mig. Ingen gillar en bränd kaka! Ett annat tips är att sätta små plast ploppar på de olika temperaturerna på vredet så att man kan känna själv hur varmt man sätter ugnen på. Jag har inte gjort det än eftersom jag ska flytta snart. För att veta om ugnen är tillräckligt varm så fungerar i alla fall vår ugn så att fläkten låter olika om ugnen är uppvärmd eller inte. Då hör jag när ugnen är tillräckligt varm. När det kommer till att sätta in plåtar och galler på skenor får jag bara känna mig fram och testa att sätta in gallret tills det funkar. Efteråt sätter jag formen på gallret. Alltid när jag gör något i ugnen när den är varm har jag på mig grytvantar på båda händerna eftersom jag måste lita på min känsel och samtidigt inte bränna mig.

Hur vet jag när kakan är färdiggräddad?
Jag brukar alltid sätta timern på min telefon fem eller tio minuter kortare än den anvisade tiden i receptet. Som jag sa innan, Ingen gillar än bränd kaka och man vet aldrig med ugnen! När timern ringer öppnar jag ugnen och sticker ner en provsticka i kakan. Istället för att se vad som är på provstickan känner jag med fingrarna ifall det är kladdig smet på pinnen. Om så är fallet låter jag kakan grädda några minuter till och testar igen ifall kakan fortfarande är kladdig. När pinnen kommer ut torr är det dags att ta ut kakan. Det är viktigt att komma ihåg att provstickan kan vara varm så man får känna försiktigt. Det är också viktigt att diska av pinnen mellan varje gång man kollar kakan av hygienskäl och så att all smet är borta.

Hur lägger jag på glasyr?
Det bästa med Leilas Morotskaka är att det ligger rikligt med frosting uppe på. När jag brer på frosting på kakan brukar jag klutta ut små portioner glasyr i en cirkel runt kakans ytterkant och sedan fortsätta inåt. När all kräm är på kakan jämnar jag ut det med en smörkniv och mina fingrar. Jag försöker använda mina fingrar så lite som möjligt, därför försöker jag klutta ut krämen så metodiskt som möjligt!

Här är en länk till receptet på Leilas Morotskaka: https://leilasgeneralstore.com/recipe/leilas-morotskaka/

/Mildred