del 2 cpSom jag pratade om i min förra artikel så har jag varit med om att människor har använt CP som ett skällsord i princip hela min skolgång. Det tog hårt på mig men idag när jag tänker tillbaka blir jag mest arg.

Jag tror att om man hade gett människor mer kunskap om CP och andra funktionshinder så skulle människor runt omkring förstå mer vad det innebär och därför inte använda ordet på fel sätt.

Vi pratar alldeles för lite om såna grejer överlag och jag tror det är väldigt viktigt att faktiskt göra det. Det är inte bara diagnoser som CP som kommer i kläm utan jag har också hört ord som till exempel ADHD – barn.

Om vi bara leker med tanken och säger att alla faktiskt visste vad CP innebär och ändå använder det som ett ord man bara kan slänga ur sig, hur dumt hade det inte låtit om någon istället slänger ur sig till exempel “Spastisk diplegi barn”. Liksom, det finns ingen som skulle säga så.

Vad jag har lärt mig så tror folk att CP är något helt annat än vad det egentligen är. Min skada påverkar inte mina mentala förmågor överhuvudtaget. Många tror ju att “har man CP så är man dum i huvudet”, vilket inte alls går ihop. Men det är helt enkelt för att de inte vet bättre.

Om vi istället ger mer kunskap om CP och diagnoser överlag så kommer förhoppningsvis en stor del av missförstånden att försvinna och förståelsen kommer öka.

/Amanda