Bild: Illustrerad bild av Greta Thunberg

Illustrerad målning av Elin som föreställer Greta Thunberg med texten, skolstrejk för klimatet.

När jag “scrollade” igenom Facebook för några veckor sedan fastnade jag för ett inlägg.
Det visade sig vara en länk till ett seminarium som heter “hela spektret” och det är i sin tur ett samarbete mellan min “min stora dag och autism och Aspergerförbundet.
När jag dessutom såg att Greta Thunberg skulle vara med och gästprata så kunde jag inte låta bli att undra över hur hur hennes Asperger påverkat henne och hur hon gör för att hantera den.

En svår skoltid
Temat för årets seminarium är  “en meningsfull fritid” och i Gretas fall så trivdes hon aldrig riktigt i skolan vilket ledde till att hon nästan aldrig gick dit utan för det mesta bara stannade hemma.
Det beror väl mycket på vad man är för person kan jag tänka, men jag känner igen mig ganska mycket i det där.
Min egen skolgång var väldigt upp och ner ibland tyckte jag att det var riktigt kul och ibland så mådde jag precis som Greta riktigt dåligt av att vara där. (Jag har tappat räkningen för hur många gånger som mina föräldrar har fått släpa mig dit)
Jag har aldrig tyckt om den här “mallen” liksom att jag fick känslan av att jag folk bestämde över mig vad hur och vilken tid jag skulle göra saker på och så var det ju med skolan.

En hobby blev en karriär
I Gretas fall var det hennes brinnande miljöintresse som gjorde att hon skol -strejkade för att hon kände att “jag måste göra något” och hennes intresse blev ju också hennes enorma drivkraft.
Jag känner igen mig i det också, jag älskar ju kungahuset och känner en stark stark passion och ett brinnande intresse för det och jag har ju inte riktigt hamnat där än men det har ju någonstans lagt grunden till att jag  har kommit på vad jag vill ägna mig åt i framtiden och på så sätt utveckla inom mig själv: mitt skrivande.

Ett intresse är både viktigt och en tillgång i livet
Man behöver ju inte ha autism för att känna ett stort intresse för något men det blir ju  en “gratis drivkraft” eller vad man ska säga och det tror jag kan hjälpa till att hantera de lite mörkare sidorna av diagnosen också, Greta har haft stor  hjälp av det.
När hon mått som sämst har hon till exempel haft den här viljan att hjälpa miljön och komma på lösningar, det har gett henne energin tillbaka när hon tappat bort den.
Att ha “superfokus” eller “laserfokus” som Greta också kallar det kan bli ens styrka med rätt förutsättningar. I europeiska parlamentet fick Greta frågan av en journalist som sa: “- Jag har hört att du lider av Aspergers?”
 “- Jag skulle inte säga att jag lider av det utan att jag har det”, blev hennes lite kaxiga måhända men ack så uppriktiga och ärliga svar.

Om jag ska försöka sammanfatta hur Greta hanterar sin diagnos så skulle jag säga att för henne så är hennes intressen viktiga och hon verkar använda sig av de för att flytta fokus från det jobbiga med diagnosen till det positiva med den. På så sätt så plockar hon också fram den delen av sin autism som är den här drivkraften och beslutsamheten som blivit hennes signum och när man tänker på hennes arbete så är det ju verkligen helt fantastiskt och jag tror att i många delar av världen så är detta något helt unikt. Därav hennes omåttliga popularitet.

“Under fel förutsättningar så kan diagnosen hålla en tillbaka men med rätt anpassning så finns det nästan inga gränser för vad man kan åstadkomma” – Greta Thunberg

Om du vill se hela  seminariet så finns länken här: https://vimeo.com/523750260 källa: https://minstoradag.org/kunskap/hela-spektrat/ 

/Elin