SamtalVissa personer har lätt att få kontakt och kan börja prata med vem som helst. Andra tycker att det är obekvämt att prata med främmande människor och ta första initiativet. Sofia intervjuar Linus som svarar på hur ett samtal kan gå till, utifrån hans tankar. Han betonar att det inte finns ett facit på hur man ska prata med andra människor. Allt beror på situation och vem som du har framför dig.

 

Hur kan man starta ett samtal med någon man inte känner?

Svar: Först av allt bör du hälsa på främlingen. Sedan kan du ställa ett par frågor som personen inte bara kan svara ”ja” eller ”nej” på. Exempel på sådana öppna frågor är frågor som börjar med följande ord; hur och vad. Det betyder inte att du inte kan ställa ledande frågor så som ”Har du hört…?” eller ”Ska du också åka med bussen till…?”. Det kan vara bra att börja försiktigt och prata ytligt om exempelvis väder, för det kan uppfattas som framfusigt och konstigt om man är för privat direkt. Situationen får avgöra vilket samtalsämne det blir. Det är mer naturligt att börja prata om fotboll på en fotbollsklubb eller annan idrottsförening, jämfört med om du hade börjat prata fotboll i väntrummet hos tandläkaren. Dock tror jag att ytligt kallprat är bra för att värma upp främlingen. Även om samtalsämnet inte är just det som du kanske direkt vill prata om så är det viktigt att ha byggt upp en relation innan man börjar diskutera privata saker.

 

Hur gör man för att upprätthålla ett samtal?

Svar: För att ge en person signaler om att du vill fortsätta prata med honom/henne behöver du visa att du tycker att det är ett intressant samtalsämne. Du kan visa intresse genom kroppspråk, en entusiastisk röst, genom exempelvis att le medan du nickar eller säga ”mmh” när du håller med. Dessutom är det en social norm, det vill säga en oskriven regel, att du ska titta på personen när du pratar med honom/henne och när han/hon pratar med dig.

Jag tänker även att jag själv behöver bli bättre på att använda tystnader mer i samtalet utan att behöva tycka att kort tystnad är pinsam eller obekväm. Tystnad ger nämligen den andra personen utrymme för att svara och du kan vara lyhörd på om personen tar ett andetag för att säga något.

 

Hur gör man för att visa att man är intresserad av vad den andra personen säger?

Svar: Kroppspråket kommer automatiskt att visa om du verkligen är intresserad genom att din röst låter engagerad, att du lutar dig framåt och att du ler. Dessutom kan det ge ett falskt intryck om du låtsas vara intresserad. Jag brukar ställa följdfrågor så som ”Jaha, men vad hände sedan och vad svarade han då?” Det visar att jag vill veta mer om vad personen berättar om.

 

Hur gör jag om jag inte är intresserad av vad den andra personen pratar om?

Svar: Det är en oskriven regel att vi ska vara artiga även när vi inte är intresserade av vad en person säger. Jag brukar svara väldigt kort och låtsas ha brottom genom att demonstrativt titta på klockan flera gånger medan personen pratar. Om du inte ger signal om att du är intresserad, varken fysiskt eller muntligt, så märker personen förhoppningsvis det.

 

Hur gör jag för att avsluta ett samtal?

Svar: Det här är också en svår fråga för jag gillar att prata mycket men jag tror att oftast en av personerna antyder att de måste göra något annat eller gå vidare. Jag brukar säga repliker som sammanfattar vad vi har pratat om för att avrunda samtalet. Det kan exempelvis vara ”Ok, då säger vi så och du hör av dig när du har tid”. Förhoppningsvis förstår personen att det är en sammanfattning och en signal om att du vill avsluta samtalet. När någon person inte förstår den signalen blir jag tvungen att bli mer tydlig och rakt på sak; ”Det var trevligt att träffas men nu måste jag tyvärr skynda mig för jag har mycket att göra”.

 

/Sofia