Bild på interiör från hotellet

En bänk med kaffekoppar, kaffe, te, vatten och glas samt en kandelaber med tända ljus. På den tapetklädda väggen hänger två lampetter och mellan dem en oval spegel med guldram. I spegeln syns en kristallkrona som hänger i taket.

Här om veckan hade jag och min mamma en mysig helg tillsammans i Göteborg. Vi shoppade, gick på spa, åt god mat och hade det superhärligt tillsammans. Den här artikeln kommer handla om hotellet vi bodde på, nämligen Hôtel Eggers som ligger på Drottningtorget precis vid Centralstationen i Göteborg. Eggers är ett hotell som varit i drift enda sedan 1800-talet och har bevarat stilen från den tiden. Det är en väldigt gemytlig atmosfär på hotellet och när jag var där så ville jag knappt åka därifrån.

Kort historia

Hôtel Eggers är ett hotell som bevarats från den tid då järnvägarna anlades. År 1859, det vill säga året efter att Centralstationen i Göteborg öppnade, grundades Jernvägshotellet i sydöstra hörnhuset. År 1876 byggde L.E. Lindblad om hotellet och gav det namnet Hotel Christiania. Han anställde Emil Eggers som portier, Emil gifte sig sedan med Lindblads dotter och tog över hotellet 1883. Året därpå lät han renovera hela fastigheten och döpte därefter om den till Hôtel Eggers. Hotellet fick en exklusiv standard med bland annat elektrisk belysning och en telefon i varje rum, vilket lockade många besökare. Emils son Axel Eggers tog över hotellet år 1921 och gifte sig med spritkassörskan Ebba, som sedan tog över fastigheten efter sin makes bortgång 1942. Ebba omkom i en flygolycka år 1947, samma som kronprins Gustav Adolf, och därmed var den Eggerska eran över.

Genom åren har hotellet tagit emot gäster från hela världen. Människor som flydde från den ryska revolutionen fann en tillfällig fristad och under andra världskriget träffades tyskar och allierade i hemliga överläggningar på hotellet. Hotellbesökare har skvallrat om att flera kungligheter synts till på hotellet, och när prinsen av Weid, då tysk minister i Stockholm, kom på besök under 30-talet uppstod problem. Han borde ha tagits emot med hissade hakkorsflaggor, men eftersom Axel Eggers (dåvarande ägare av hotellet) inte hade hjärta att göra det så lät han istället montera ner alla flaggstänger och skickade dem på ommålning. Även diplomater, affärsmän, militärer, ämbetsmän, agenter och spioner har varit vanligt förekommande gäster på Hôtel Eggers.

Informationen i detta stycke är hämtad på https://www.hoteleggers.se/om-oss/var-historia/

Interiör och atmosfär

När jag kom in på Hôtel Eggers så trivdes jag från första stund. På borden i lobbyn stod det doftljus som spred en mysig doft och gav en känsla av hemtrevnad. Det spelades också musik i lobbyn, för det mesta lugnande pianomusik. På ett bord stod kaffe, te, frukt och småkakor, vilket ni kan se på bilden. I lobbyn stod även en vacker klänning uppställd, och när vi frågade om den i receptionen så visade det sig att det var Ebba Eggers klänning som man hade funnit på hennes hotellrum efter flygolyckan.

Både på vårt hotellrum och i lobbyn hängde kristallkronor i taket och på de tapetklädda väggarna i 1800-talsstil hängde flera speglar med vackert utsmyckade ramar. När det gäller möblerna så var det både gammalt och nytt, vissa av fåtöljerna var klädda i ett leopardmönstrat tyg, medan andra stolar var fint utsnidade i trä med tyg på rygg och sits. På stolsryggarna på dessa var hotellets egen logga broderad. Loggan föreställde två bin runt en bikupa. När vi frågade om detta i receptionen så fick vi reda på att det symboliserar personalen som jobbar på hotellet.

Sängarna på hotellet var helt fantastiska, mjuka madrasser, stora fluffiga kuddar och tjocka varma täcken. Jag sov som en prinsessa. Som pricken över i:et så fanns det också en vinylspelare och några skivor på vårt hotellrum.

Hotellfrukost, ej att förglömma

Något av det viktigaste på ett hotell är ju ändå att de har en god frukost, det anser i alla fall jag. Frukosten på Eggers var både stor och god. Det fanns bullar, olika sorters yoghurt, flingor, sill, lax, kokta ägg, äggröra, svampomelett, bacon, prinskorvar, frukt, croissanter, pannkakor o.s.v. o.s.v. Listan kan göras väldigt lång, det fanns helt enkelt något för alla. Det enda negativa jag kan säga om frukosten var att den varma maten inte var så varm som jag hade önskat.

På hotellet fanns också en restaurang med lunch- och middagsservering, men eftersom jag och min mamma inte åt där så kan jag inte heller recensera det.

Handikappanpassning

Eftersom hotellet är så pass gammalt som det är, så är det inte så väl handikappanpassat, bortsett från att det finns en hiss upp till alla våningar och det finns ingen trappa in till hotellet. Vårt hotellrum bestod av en liten kvadratisk hall, till höger om hallen var själva sovrummet och rakt framför hallen fanns toaletten. Både in till hallen, sovrummet och toaletten var det höga trösklar, men allt går att lösa, bara man vill. När vi bokade hotellet berättade vi att jag sitter i rullstol, något de verkligen tog fasta på. Personalen hade lagt ut ramper över trösklarna så att jag skulle kunna ta mig fram, det stod en duschstol i duschen trots att vi hade glömt be om det och de hade satt dit en höj- och sänkbar toalettsits med handtag. Jag blev så glad när jag såg allt de hade ordnat för mig. Detta fina bemötande gjorde att jag som rullstolsburen kände mig otroligt varmt välkomnad. Jag åker mer än gärna dit igen och jag vill rekommendera dig som läsare att också göra det.

Jag vill dock tillägga att både hallen, toaletten och hissen var ganska trånga, så om man har en stor rullstol så bör man välja ett annat hotell. Jag har också förmågan att kunna gå några steg, så jag vet inte hur upplevelsen hade varit om jag hade varit helt bunden till min rullstol, men jag tror det hade fungerat bra ändå.

Nu hoppas jag ni vet var ni ska bo nästa gång ni sover över i Göteborg. Detta blev en lite annorlunda artikel jämfört med vad ni brukar kunna läsa om på funkar.skane.se, men jag ville så gärna ge det här hotellet lite extra uppmärksamhet, och jag hoppas ni tycker det varit intressant läsning i alla fall.

/Emelie