Bild på Alice med elrullstolNär jag var ungefär ett år gammal fick jag min första rullstol. Den använde jag inomhus helt själv när jag var 1,5 år. Utomhus körde mina föräldrar mig i vagn precis som med andra barn. Jag hade även ståskal som jag kunde ta mig runt i själv med en speciell ”stårullstol”. För att förenkla utomhus fick jag en elrullstol som användes flitigt när jag var med kompisar på dagis etc. En annan lite större variant när jag var runt 6-8 år någonting.

Loven under skoltiden. Var aldrig speciellt förtjust i dom. Kruxet var att jag inte kunde ta mig i och ur sängen själv. Jag fick gå upp när mamma skulle åka. Vem vill inte kunna välja att få sovmorgon? Efter funderingar på hur det skulle kunna lösas efterfrågade jag en höj- och sänkbar säng och det fick jag! Verkligen ett bra hjälpmedel.

Flyttade till min första lägenhet med förstahandskontrakt
Jag flyttade till en egen lägenhet 2013. Här har jag fått en likadan säng som hos mamma. Efter överklagan fick jag en permobil, alltså en elrullstol igen. Det hade jag inte känt behov av under några år.

För bara något år sedan började jag prova att åka mycket tåg ensam. Jag fick hjälp av personal i hemtjänsten att ta rullstolen med ev packning medan jag fick köra min permobil. Ganska omständigt, men jag hade behov av att ha båda mina stolar med mig under en helg.

Hur skulle man kunna göra detta lättare? Funderade jag på. Skrev till min arbetsterapeut om min situation. Kanske skulle jag kunna få ha två rullstolar? Så en kan stå hos mamma hela tiden, tänkte jag. Det är ovanligt att man blir beviljad två manuella rullstolar men – jag blev beviljad direkt. Fick en ny som vi anpassade så som jag behöver för att få det bästa ut av den och den gamla blev en extrastol som nu står hos min mamma.

Plötsligt kan jag både sova så länge jag vill och jag kan åka fram och tillbaka till mamma självständigt.

/Alice