Bild: Hej Google!Det finns ingen bättre stund än den man får på morgonen. Innan la jag en massa tid på att leta fram dagens väder, kolla om jag hade något planerat i min kalender och till sist kolla nyheter. Att göra allt detta tog mig massor av tid. Tid som jag kunde använt för att få i mig min frukost.

När jag använder min mobil dagligen, så använder jag gärna Google Assistant för att göra saker.

Google Assistent kan beskrivas som en vardaglig assistent som finns i din mobil och kanske till och med surfplatta. Den kan jämföras med Siri, som finns i iPhone, iPad och även till Mac. Men i min mening så är Google Assistent mycket bättre.

Ger mig dagens översikt av min kalender och väder
När jag börjar be Google-assistenten berätta om min dag så får jag först reda på om jag har något i min kalender, vilket för mig är en fördel då jag har dåligt minne. Har jag ingenting inskrivet i min kalender så säger den såklart det också.

Nästa sak som assistenten mer än gärna berättar om är dagens väder. Det är jag tacksam för, eftersom jag slipper använda mig av flera appar, ibland tre till fyra stycken, för att försöka få en någorlunda sann väderprognos. När den ger mig vädret för dagen så använder assistenten min position. Det här har jag kringgått genom att ange en annan position än där jag faktiskt är. Det enda som stämmer är vädret generellt på dessa platser.

Googles information om användaren
Jag har valt att göra såhär eftersom jag inte vill riskera ge Google som företag all min privata information. Bara för att jag använder deras tjänster behöver de inte ha all information om mitt liv. Eller de kanske Google redan norpat åt sig? Vem vet? Det känns i alla fall bättre för mig om jag fortsätter inbilla mig att assistenten inte får tillgång till all min information.

”och nu… vidare till dagens nyheter”
Efter att Google-assistenten fått snacka av sig om både vad som gömmer sig i  min kalender för dagen, samt väder och vind, så fortsätter den att prata om nyheterna för dagen; vad som händer runt omkring i världen, men även vad som just nu pågår i vårt lilla svenska land. Jag har aldrig varit så förtjust i att lyssna på nyheter, än mindre att se de på tv. För det mesta tycker jag bara att det handlar om krig och andra oroligheter. Inte så upplyftande kanske.

Genom att lyssna på nyheterna via Google-assistenten ges jag också möjligheten att hoppa över de nyheterna jag inte vill höra för tillfället, eller helt och hållet inte vill höra. Sporten till exempel. Jag skulle definitivt inte beskriva mig själv som någon inbiten sportfantast.

Det är ungefär där som Google-assistenten slutar babbla på om min dag, vanligtvis perfekt tajmat med hur mycket frukost jag har kvar att äta upp. Det vill säga ingenting.

Sammanfattning
Det här är bara ett exempel som du kan använda assistenten från Google på. Men under tiden jag använt det här sättet för att  övergripande få reda på vad som händer för dagen.

Som jag nämnde i början så finns Google Assistenten inbyggd i alla mobiler som kör Android. Har du iPhone och iOS så får du ladda ner assistenten separat. Men det är ingen större fara, appen är gratis och tar inte mycket utrymme. Den får istället sin information från internet så du måste vara uppkopplad för att använda den.

Har du dessutom använt Google Assistent innan så kommer du känna igen dig. Jag vet eftersom jag även testat detta på en gammal iPhone som jag råkade ha liggandes i nån gammal byrå någonstans.

Det som dock jag inte gillar med röstassistenter överlag är att man måste ange så mycket information om sig själv. Man kan ju då istället göra som jag och till exempel ange en liknande plats, istället för där man faktiskt bor.

/David