Snö i mängder - Foto av GullbergIbland kan det vara kämpigt för en med funktionshinder att ta sig fram i snön

Efter veckan kommer helgen och efter en ganska hektisk vecka uppe i Kristianstad så var planen att jag skulle komma hem. Jag hade bokat in hemtjänst för helgen redan på onsdagen. Under veckan hade jag också pratat med mamma just om vädret, och om jag skulle komma hem i helgen eller inte. På fredagsmorgonen såg jag ett SMS från mamma där det stod ”Här är 6dm snö…..”. Jag visste med säkerhet att jag inte skulle komma hem eller om jag kom hem, inte komma upp tillbaka till Kristianstad på söndagen.

Jag hade dessutom en kompis uppe i Kristianstad som frågat mig jag ville hänga med honom hem till Malmö någon gång. Jag visste att jag ändå inte skulle komma hem, och att ganska många kompisar från Kristianstad inte skulle vara kvar över helgen. Tänkte varför inte. Så en timme senare tog jag, min kompis och hans assistent tåget till Malmö.

Kvällen innan hade jag funderat på varför min liv varit så inrutat. Det blir ju lätt så när man är handikappad, vanligtvis bor på landet, aldrig haft möjlighet av vara spontan eftersom det känns som man måste planera sitt liv för att få ihop det och aldrig tagit initiativ till någonting. Jag ska vara spontan! Sagt och gjort… för en gång skull, annars har man ju inte varit det.

I Malmö var det inte så mycket snö, i alla fall inga 6 decimeter. Jag hade ju inte varit varit i Malmö så mycket heller. När vi väl kom fram till triangeln var det lite kämpigt att komma fram på grund av snön. Jag hade inte orkat gå, så jag hade med mig min rullstol som skulle puttas. Det var visserligen inte så långt som den skulle puttas, men ändå. Jag var så tacksam att kompisens familj var hjälpsamma och hjälpte mig.

Hade det inte varit för min kompis assistans, så tror jag inte att det hade gått. Inte med så kort varsel.
Som det ser ut nu så har jag ingen assistans över huvudtaget och det är för att regeringen blivit hårdare. Jag tror att det beror på besparingar, men vet inte så mycket om det, eftersom jag inte är så insatt i det. Men jag vet att jag har haft assistans hela mitt liv, fram till gymnasiet. Sen togs den bort och mitt liv har sedan dess blivit mer inrutat med åren. Jag har fått det svårt. Ännu svårare blir det när vädret är som det är.

I vilket fall som helst så har allting gått bra i helgen, tack vare assistenter som hjälpte både min kompis och mig.

/David