Bild på ett höstfärgat träd

Bild på ett höstfärgat träd

Ett av mina stora intressen är att åka på läger, och nu i oktober var det fullt upp med läger nästan varje helg. Det var läger med olika organisationer och med olika teman. I den här artikeln ska ni få ta del av dessa läger, jag kommer berätta vad vi hittade på och hur det kändes. I denna andra del kan ni läsa om mina två sista läger i oktober.

Höstkurs med US Syd
Helgen vecka 43 var det i vanlig ordning dags för Unga Med Synnedsättning Syds höstkurs. I år ägde lägret rum i Helsingborg, vi hade temat ”IT och tillgänglig digitalisering” och det var jag samt tre andra som planerade aktiviteten. Det var andra gången jag planerade en flerdagarsaktivitet, det är alltid roligt och lärorikt. Jag kände att jag kunde vara mer delaktig den här gången eftersom jag visste ungefär hur det gick till.

Under helgen bodde vi på Elite Hotel Marina Plaza, och fredagskvällen började med en god middag med gott sällskap på hotellet. Efter middagen rörde vi oss mot konferensrummet där det var dags för presentation, information om helgen samt ett quiz om skånska ord som jag och en kompis som också satt med i planeringsgruppen hade förberett. Det uppskattades av deltagarna, vilket var väldigt roligt. De flesta kände inte till orden sedan tidigare, så vi fick höra många roliga gissningar innan vi kom fram till rätt svar.

Lördagen började med hotellfrukost och sedan var det dags för helgens första föreläsning. Det var en av våra styrelseledamöter som höll i en föreläsning om VoiceOver (iPhones inbyggda talsyntes), samt om appar som kan vara bra för personer med synnedsättning. Dessa appar kunde bland annat scanna av text på bilder och känna igen ansikten. Det är helt otroligt så mycket man kan göra med teknik och hur mycket den kan hjälpa oss i vår vardag. Det var en mycket intressant föreläsning där även vi som är vana VoiceOver-användare fick lära oss nya saker.

Till lunch hade vi förbeställt mat som vi åt tillsammans i konferensrummet på hotellet. Efter maten åkte vi med en abonnerad buss till Ramlösabadet, där vi fick prova på ett vattengympapass. Inne på badhuset blev vi tre som satt i rullstol tyvärr inte så bra bemötta. Vi fick inte ta med våra vanliga rullstolar in, vilket man fått på alla andra badhus jag varit på. Trots att vi sa att vi kunde torka av hjulen för att inte smutsa ner, så sa han att det var deras regler och de var vi tvungna att följa. Istället fick vi sitta i obekväma och otympliga duschstolar. Ägaren av badet kändes stressad över att det helt plötsligt kom tre rullstolar, och han hade väldigt svårt att hantera situationen och faktiskt lyssna på våra önskemål och vad vi hade att säga.

När allt strul var över så gick vattengympan jättebra. Det var en annan av våra styrelseledamöter som höll i den och hon gjorde det med bravur. Passet var ca 30 minuter långt, och hon hade tagit mig sig en högtalare så vi kunde gympa till musik. Alla som var i poolen uppskattade det, och så även jag. Det enda problemet var att jag flög runt som en vante i poolen, så nästa gång ska jag definitivt sätta vikter på fötterna.

Eftersom alla deltagare inte ville/kunde delta i vattengympan, så höll min mamma och hennes väninna i en guidad tur runtom i Ramlösaparken medan vi andra badade. Jag var inte med på det själv, men av det jag hört i efterhand så verkade de ha haft väldigt trevligt dem också. De tittade bland annat på källan där Ramlösavattnet tidigare hämtades, och de som ville fick smaka på det järnrika vattnet som droppar från bergsväggen. När vi var färdiga i Ramlösa tackade vi mamma och hennes väninna för att de hade ställt upp och hjälpt oss, och sedan åkte vi buss tillbaka till hotellet.

Väl tillbaka hade vi två timmars fritid, så då passade jag och min rumskompis på att göra oss i ordning inför kvällen, lyssna på musik och äta lite godis. Vi hade väldigt mysigt och ofta är de enkla stunderna lika värdefulla som själva aktiviteterna. En god middag väntade sedan på ”Ved by Maria”, en restaurang med italienskt stuk som ligger mitt i centrum.

Tillbaka på hotellet samlades vi i konferensrummet för kort information om söndagen, och sedan var det fritid resten av kvällen. Trots alla våra roliga aktiviteter så var lördagskvällen det absolut bästa på lägret. Efter att vi hade suttit och pratat en stund så gick en av ledsagarna iväg för att hämta en högtalare. Musiken sattes igång och en efter en gick upp på golvet och började dansa. Jag som älskar att dansa ville naturligtvis vara med. Först dansade jag stående tillsammans med en ledsagare, sedan när jag fick ont i benen dansade jag i min rullstol istället. Jag och en kompis som också är rullstolsburen provade att bugga tillsammans, det gick jättebra, men när jag fick se det på film så såg det inte alls lika graciöst ut som det kändes. Men roligt hade vi i alla fall, väldigt roligt. Vi dansade halva natten, det var den bästa kvällen på länge.

På söndagsförmiddagen hade vi helgens andra föreläsning, det var en kvinna från Göteborg som höll på att utveckla en ny app som kom och föreläste för oss. Appen hette ”Vision & Motion” och den gick ut på att man skulle gå runt och fånga olika zooner som var utmarkerade på en karta. Zoonerna gav olika antal poäng och det gällde att fånga så många poäng som möjligt. Appen var utvecklad för iPhone och man skulle kunna använda VoiceOver i den. Appen var dock fortfarande under utveckling, så den fungerade inte riktigt som den skulle. Vissa av oss fick den att fungera, men för mig ville den inte alls. Jag tycker däremot att det var en rolig idé och jag ser framemot att testa den igen när den är färdigutvecklad.

Efter att vi hade testat appen åkte vi till Väla Centrum, ett enormt köpcentrum i utkanten av Helsingborg. När vi kom dit blev vi indelade i grupper och sedan var det fri aktivitet i några timmar. Min grupp började med lunch på restaurang ”Mexicana”, en av mina nya favoriter. Efteråt gick vi runt och tittade lite i affärer, och några av oss handlade, innan det var dags att ta bussen tillbaka till hotellet för att sedan åka hem.

Liksom alla US-läger så var detta en väldigt rolig helg. Det var roligt att träffa både nya och gamla vänner, och att få prova på vattengympa som jag inte gjort på många år. Lördagskvällen var helt underbar, det var så roligt att få dansa och släppa loss tillsammans med några av mina fantastiska vänner inom US.

Rikshelg med US
Under den sista helgen i oktober skulle jag varit på min första Riksaktivitet tillsammans med Unga Med Synnedsättning. Det skulle ha varit en helg på Valjevikens Folkhögskola i Sölvesborg med temat ”Att leva med en synnedsättning”. Tyvärr fick jag avanmäla mig från denna aktivitet i sista stund, eftersom vi fick nya rekommendationer från folkhälsomyndigheten angående Covid19 bara några dagar innan lägret skulle äga rum.

Det kändes naturligtvis väldigt tråkigt att jag inte kunde åka, framför allt eftersom det skulle varit min första aktivitet med US Riks. Tidigare har jag mestadels träffat US:are från syddistriktet, det vill säga Skåne, Blekinge och Småland, men under rikshelgen skulle jag fått träffa många nya människor från hela landet.

Trots de nya rekommendationerna så valde planeringsgruppen att genomföra rikshelgen, men det var många deltagare som hoppade av. De hade föreläsningar både på lördag- och söndagsförmiddagen, och även vi som valde att stanna hemma fick chansen att ta del av dem via Zoom. Det var två personer som berättade om sina liv som synskadade, och hur mycket de har uppnått trots (eller tack vare) sin synnedsättning.

Under helgen skulle jag fått prova på att måla med akrylfärg och skulptera i lera, vilket är svårare att göra på distans. Jag tycker mycket om att vara kreativ och jobba med händerna, så det var tråkigt att jag missade detta. Hoppas det kommer fler chanser.

Under rikshelgen skulle jag också fått fira Halloween tillsammans med mina US-vänner, men tyvärr blev det inte så. Istället bjöd jag hem en av mina kompisar, som också valde att stanna hemma, på middag på lördagskvällen. Det var inte alls den Halloween vi hade tänkt oss, men det blev väldigt bra ändå. Vi åt god mat, tittade på film och sedan sov hon över hos mig. På söndagsförmiddagen vågade vi oss ut på en långpromenad, trots att väderappen visade regn. Som tur var hade appen fel, så efter en stund bröt solen igenom och det blev klarblå himmel. Så skönt att få lite sol på näsan. Vi fick verkligen njuta av hösten när den är som bäst, solsken och fina höstfärger i naturen.

Som ni nu förstår så har oktober varit en intensiv månad för mig, men det har bara varit positivt. Det är en sådan glädje för mig att åka på läger, hitta på roliga aktiviteter och träffa så fina människor som är i en liknande situation som jag själv. Vi förstår varandra på ett sätt som inte alla andra gör, och vi har så otroligt roligt tillsammans. Nu när jag har tagit studenten och inte har något jobb/skola att gå till på vardagarna, så blir dessa helger ännu mer värdefulla.  Jag får komma iväg och träffa människor, vilket är väldigt viktigt för mig som person. När vi är på läger så är vi ett stort kompisgäng allihop, både deltagare och ledsagare, det är en fantastisk känsla.

 

/Emelie