Det har varit ganska tyst från mig senaste tiden. Livet har bjudit på andra saker som det ju gör ibland och jag har kommit ifrån skrivandet en aning. Men, nu tänkte jag att jag skulle dela med mig av mina tankar och funderingar kring ämnet ”Fritid” som kom som ett skrivartips i måndagsbrevet denna veckan.

Jaha, Fritid alltså. För mig betyder ordet Fritid det en gör efter dagens så kallade ”måsten”, alltså skola eller jobb etc. Eftersom sysselsättningen i form av arbete på skola eller jobb inte är något en själv har valt medan aktiviteterna efter är självvalda så definierar jag det så.

”Är allt en gör efter skola eller jobb fritid?” Både ja och nej väljer jag att svara. Jag har hemtjänst efter att jag har kommit hem från min arbetsplats, nästan varje dag. Detta för att få hjälp med saker som dusch etc och eftersom det är efter arbetstid skulle en ju kunna säga att jag gör sådana saker på min fritid. Det är där jag dock blir lite kluven eftersom jag också nämner ovan att aktiviteterna på fritiden är självvalda. I grova drag ser jag inte hjälpen från hemtjänsten som fritid, men det finns tillfällen då jag väljer att se det som fritid även med hemtjänsten. Mina exempel är när jag åker iväg för att träna på gym och när jag åker i väg för att rida. Jag skulle alltså där säga att träningen och ridningen är på min fritid, även hjälpen jag har efteråt eftersom jag från början själv valt dessa aktiviteter.

Om jag skulle tänka efter och analysera hur min fritid är och ser ut skulle jag på ett sätt säga att jag har för mycket fritid. Detta eftersom att jag vill hitta på saker helst hela tiden men inte har möjligheten pga diverse anledningar. För att fylla luckorna som jag tycker dyker upp lite för ofta försöker jag tänka ut aktiviteter att göra nästan alla dagar i veckan och jag har aktiviteter som bara är tankar än så länge.

Sedan vänder vi på steken lite. Jag ser min fritid från ett annat håll också, och sett utifrån det tycker jag ibland att det är lite för mycket som händer och att jag har hemtjänst ”för ofta” – detta är ju dock för att jag faktiskt har en hyfsat aktiv fritid och att aktiviteterna kräver hjälp innan, under tiden eller efter.

Som läget ser ut just nu har jag gym måndagar, onsdagar och fredagar, och ridning torsdagar. Jag ska där i mellan hinna med allt annat som ses som viktigt vilket kan bli en press mentalt. Samtidigt som jag tycker att jag aldrig har något att göra och än söker efter aktiviteter att göra på min fritid.

Balansen är ibland svår att hitta, helt enkelt.

 

/Alice