Bild: Elins kassabok

Bilden visar Elins kassabok. En svart pärm med texten Elins kassabok

Hur mycket kostar det?
Hur mycket har jag kvar om jag väljer att köpa den där tröjan?
Och 300 kr kanske är lite dyrt för ett par strumpor?
Ja, det här med ekonomi kan vara extremt svårt och ibland ger det mig en väldigt svår ångest.

Min ångest och oro ökar med med mindre ”koll”
Jag kan ligga vaken i timmar på nätterna och bara fundera på pengar.
Om jag inte har så gott som stenkoll på allt får jag verkligen panik, vilket såklart påverkar min sömn i negativ riktning. En stor källa till mina problem med stress är faktiskt det där med pengar.
Så länge jag kan minnas har jag haft svåra problem med detta dock har det tagit sig olika uttryck efterhand som åren gått och jag utvecklas. 

Hur det en gång var…
När jag var en liten flicka kunde jag överhuvudtaget inte skilja på vad som var dyrt och vad som var billigt.
Jag kan ärligt säga och det skäms jag inte för att jag saknade helt förmågan att behandla pengar med respekt för jag förstod helt enkelt inte pengars värde utan känslan av att ha pengar och kunna handla vad jag ville steg mig väldigt mycket åt huvudet. 

Jag kände mig liksom oövervinnerlig och rik som ett troll när jag fick hantera pengar och det var det som gjorde att jag tappade respekten för de. När mina föräldrar och andra påpekade detta var det ju inte så att jag lyssnade direkt, snarare blev jag riktigt riktigt arg, kände mig misstrodd och skällde ut de.

Autismdiagnosen och feriepraktiken blev vändningen
Men när jag fick min autismdiagnos konstaterad 2014 började jag  förstå hur viktigt det här med struktur var för mig och då  började det på något mirakulöst sätt vända.
Det som fick mig att i stora drag tänka över min ekonomi var utan tvekan min feriepraktik. Det var en ganska stor summa som delades ut för en gymnasieelev som aldrig arbetat med något “på riktigt” innan, vilket gjorde det viktigt för mig att jag visste exakt var jag hade de och hur jag spenderade de så att jag inte hamnade i några tråkigheter.

Jag hade bestämt sedan innan med mina föräldrar och dåvarande assistent att vi skulle åka till London. Jag hade tidigt en plan och jag visste också att de skulle räcka till både hotell, flyg uppehälle.

Jag lämnade ingenting åt slumpen jag skrev ner allt!
Jag planerade till och med vad jag skulle shoppa i förhand så jag jämförde priser på jämförelsesajter, omvandlade valuta och räknade ut på ett ungefär hur mycket pund jag skulle göra av med i svenska kronor.  Allt var så extremt noga uträknat att det i det närmaste liknade mani. När jag kom hem efter resan så blev det lite över så att då upprättade jag ett sparkonto och har sparat månadsvis sedan dess. Målet? en ny Londonresa såklart.

Ändrade förutsättningar kräver en ny plan
Förutsättningarna har dock ändrats ganska mycket på nästan fem år. Jag står i en helt annan sits nu än vad jag gjorde då, vilket har gjort att jag såklart fått omprioritera.
Eftersom jag ska flytta snart så har jag egentligen aldrig haft ett större ekonomiskt ansvar än vad jag har nu med alla möbler och inredning som ska inhandlas och ovanpå det en hyra också. 

God man, en hjälp för min framtid?
De nya kostnaderna såsom internet osv har gjort att jag under en ganska lång tid nu har funderat över det här med “god man”. Jag har länge varit emot just det eftersom jag tycker att det är till viss del för min del skulle kännas väldigt skamfyllt. Jag är på inget som helst sätt en fördomsfull människa överhuvudtaget men på något konstigt sätt så  har ändå fördomarna kommit ikapp mig. 

Funderingar kring god man: fördelar/nackdelar
Jag vill ju vara med och påverka  min ekonomi  så mycket det bara går och med en god man kanske man inte kan det lika mycket. det har många gånger känts som att jag kanske egentligen vet för mycket om ekonomin för att kunna få en god man och då kanske jag tar den resursen från någon som behöver den ännu bättre.
Naturligtvis har jag också funderat på om man kan lita på den som man har som god man? En av mina stora rädslor är att de  ska kunna styra min ekonomi för mycket i enlighet vad de själv tycker passar.
Och andra sidan så hade det positiva varit att jag kanske skulle kunna få hjälp av en god man med att planera stora inköp som tex möbler till lägenheten osv.

Viktigt för mig med fortsatt egen ”koll och kontroll”

I min värld skulle alltså jag fortfarande ha full kontroll över ekonomin fortfarande och jag vill inte heller ha den  innestående hos någon “god man” som portionerar ut de utan snarare mer hjälp med budgetering och planering, min ekonomiska delaktighet och frihet är väldigt viktig för mig.

”Elins kassabok”
För ett tag sedan skaffade jag en liten svart pärm som jag har valt att kalla för “Elins Kassabok”.
I den gör jag budgetplaner för varje månad för att fortsätta att ha stenkoll på min ekonomi. Den hjälper mig verkligen så det är kanske ett tips för er som också tycker att ekonomi är lite svårt att hålla reda på?

/Elin