Det finns många fördomar om Autism.
Det kan bero på att det finns flera olika sorters autism och det är lätt att tro att alla med autism är lika.
Men det stämmer inte. Alla människor är olika.
Det är på senare tid man upptäckt att det finns högfungerande autism. Högfungerande autism betyder att man är normalbegåvad. Men man har ändå svårigheter med till exempel det sociala samspelet med andra människor.

Jag har Asperger syndrom som i dag kallas AST och är en form av högfungerande autism. Man märkte av mina sociala svårigheter när jag började skolan. Därför fick jag börja en utredning för att ta reda på om jag hade någon diagnos.
Det visade sig att jag hade Asperger syndrom.
När min mamma fick reda på att jag hade Asperger syndrom visste hon inte vad det var.
När hon fick veta att Asperger är en form autism blev hon chockad. Hon trodde nämligen att autism var den svåraste formen av intellektuell funktionsnedsättning. Hon kände inte till att det fanns en högfungerande form av autism. När min mamma berättade för en släkting att jag hade autism fick hon svaret. ”- Det kan inte stämma hon är ju så söt.”
Det uttalandet visar verkligen vad lite personen visste om autism.

Autism syns inte på utsidan.
Detta kan resultera i att man inte får det stöd man behöver. Sitter man i rullstol är det ju självklart att man inte kan springa. Men har man autism är det inte alltid självklart att man får rätt hjälp och stöd i samhället.
Jag har svårt för att ta kontant med andra och behöver stöd och hjälp med det. För mig är det svårt att prata med en främmande människa på stan.
Jag har fått höra, ”- Men skärp dig, du måste lära dig att anpassa dig.
Skulle man säga så till någon i rullstol?
Tänk om idrottsläraren sa till personen i rullstol säger ” – Skärp dig och spring!”

Många med autism har svårigheter med att äta vissa maträtter.
Detta kan bero på att man inte gillar konsistensen och lukten på mat. Jag har fått höra att jag är bortskämd på grund av min svårighet att äta viss sorts mat.
Den kommentarer gjorde jätteont och gör ont en i dag.

Jag valde inte att födas med mitt handikapp.
Förut försökte jag så gott jag kunde, att passa in men det var inte lätt.
Jag har på senare tid lärt mig att det är okej att inte passa in och vara som alla andra.
Alla är olika och behövs för att vårt samhälle ska fungera.

Jag önskar att folk vågade fråga mig vad jag har för svårigheter innan dom dömer mig.
För det är olika från person till person vad dom behöver för stöd och hjälp.

Det är miljön som skapar ett funktionshinder.
I rätt miljö har jag inte ett funktionshinder.

/Sofia