Bild: Vit käpp i handen på Emelie

En bild av överkroppen på en person som håller i en vit käpp. 

Som handikappad är det lätt att man fokuserar på det som är svårt. Det är inte så konstigt, eftersom ett handikapp för med sig många utmaningar som inte andra människor har. Trots det så finns det fördelar med det mesta, och så även med mina funktionshinder.

Ett annat sätt att ”se” på världen
Den största fördelen med att ha en synnedsättning anser jag är att man inte dömer folk efter utseendet. Det är inget val man gör, man har helt enkelt inte förutsättningarna att göra det. När man träffar en synskadad person så behöver man aldrig vara rädd för att få en stämpel på sig på grund av hur man ser ut. En synskadad person lyssnar på vad man har att säga, samt hur man säger det – och skapar sig därefter en uppfattning om en.

Jag tycker att folk är alldeles för bra på att döma varandra. Ofta hinner man inte ens öppna munnen och säga något innan folk skaffat sig åsikter om en. Det finns ett ordspråk som lyder: You will never get a second chance to give a first impression. Jag vill inte tro att det stämmer, eftersom utseendet är det första intrycket för många. Jag önskar att vi kunde lyssna mer på varandra, innan vi bestämmer vår uppfattning om varandra. En människa är så mycket mer än bara ett utseende, vilket en synskadad person alltid utgår från.

Med detta sagt vill jag dock tillägga att synskadade personer absolut kan ha fördomar om andra människor, men då grundar det sig i andra faktorer än utseende. Att inte döma människor efter deras utseende är en fin egenskap som vi med synnedsättning får gratis, men det betyder inte att en synskadad person aldrig dömer någon på felaktiga grunder.

Upplevelser
Något annat som är positivt med min synnedsättning är att jag får vara med om så otroligt mycket roligt, mestadels tack vare att jag är medlem i olika föreningar för personer med synnedsättning. Jag får besöka nya platser, framför allt i Sverige men också utomlands.

Våren 2019 fick jag följa med föreningen Unga Med Synnedsättning Syds styrelse till Lettlands huvudstad Riga. Det var en fantastisk resa som jag aldrig hade fått uppleva om jag inte hade haft min synnedsättning. Hösten samma år åkte jag och min mamma med SRF (Synskadades Riksförbund) på en resa till Rhodos. Även denna resa var helt underbar, sol, värme, god mat och gott sällskap.

Jag har länge funderat på att köpa en stor Sverigekarta och markera alla platser och städer jag besökt genom åren, det har blivit en hel del. Några av platserna har jag besökt tillsammans med familjen, vi tycker om att semestra i Sverige, men väldigt många städer har jag besökt under de läger och andra aktiviteter jag varit på. Det är så roligt att uppleva landet man bor i och se hur mycket fint Sverige har att erbjuda.

Genom alla dessa läger får jag också träffa mycket människor, vilket jag ser som något väldigt positivt som min synnedsättning medför. Jag är en social person som tycker om att träffa folk, så det passar mig perfekt.

Små fördelar i vardagen
Andra fördelar med mina handikapp är exempelvis att jag får gå före i kön på Liseberg och att jag för det mesta får ta med mig en ledsagare gratis på olika kulturevenemang. Jag har hört folk, både med och utan funktionshinder, som tycker detta är fel. De anser att det är ett sätt att särbehandla oss handikappade, men jag håller inte med om det. Vi har svårt med så mycket i livet, så lite lyx får vi ha.

Jag tycker inte det finns så många fördelar med att vara rullstolsburen, men några finns det i alla fall. Handikapparkeringar gör att vi nästan aldrig behöver leta efter en parkeringsplats, och tack vare min rullstol så har jag en bekväm stol med mig vart jag än går.

Det finns mycket som är svårt när det gäller att leva ett liv som funktionshindrad, men det har också sina fördelar. Det finns nästan alltid något ljus i mörkret, och det är viktigt att kunna se det.

/Emelie