Bild: Foto på RebeccaHur prioriterar man sig själv
Att ta hand om sig själv är väldigt viktigt och det gäller oss alla. För vissa av oss kan det vara väldigt svårt antingen på grund av självskadebeteende eller beroenden av olika slag, som till exempel rökning. Detta betyder dock inte att man är misslyckad i att ta hand om sig, vi har alla våra svåra stunder i livet och har alla olika sätt att hantera dessa på. Förhoppningsvis så kan man dock få rätt hjälp så man slipper skada sig själv såklart.

Det jag talar om är att prioritera sig själv när det kommer till att växa, rent emotionellt, psykiskt och fysiskt som människa. Att man lär känna sig själv och ens begränsningar, ens styrkor och ens svagheter. Genom att göra detta mognar man väldigt mycket och man kan till och mer lära sig att hitta sätt att hantera situationer utanför ens ”safe-zone” som till exempel att åka buss eller flytta hemifrån.

Att lära känna sig själv
Att ta sig an utmaningar och nya saker gör att man lär sig vad man klarar och vad man inte klarar. Man får också lära sig att man kan inte göra mer än sitt bästa, och kom ihåg att alla är olika. Vi har alla en tendens att jämföra våra värsta sidor med andras bästa. Det är viktigt att fokusera på det man klarar av och orkar med efter ens egna förutsättningar.

Var modig!
För att kunna klara av att utmana sig själv så är det viktigt att vara modig. Man får vara beredd på att det kommer vara jobbigt till en början. Jag har erfarenhet av detta, men jag valde det inte själv i början. Jag fick flytta 8 timmar hemifrån och bo på ett hem i en helt ny stad med helt okända människor och regler och rutiner. Jag hade aldrig varit mer än 2 veckor ifrån min mamma vid den tiden. Men jag hade inget val i detta, så jag fick vara så god och fick acceptera situationen helt enkelt. Det var inte lätt, inte alls. Men jag växte och lärde mig mycket under dom åren.

Jag kommer aldrig glömma allt det negativa och dåliga med dessa behandlingshem och familjehem. Men för att jag ska kunna ta mig framåt så väljer jag att fokusera på hur stark dessa erfarenheter har gjort mig och även de positiva saker som kom ur det. Och med tanke på hur långt jag kommit idag så kan jag minst sagt säga att det har varit värt det, det har varit värt allt det jobbiga. För jag känner mig själv bättre än någonsin innan och jag har lärt mig så mycket både om andra människor, den sociala aspekten och i att hantera förändringar.

Som avslutning..
Jag läste någonstans ”Var stark nog att stå ensam, smart nog att veta när du behöver hjälp och modig nog att be om det.” Det är verkligen så, att om man vill bli riktigt stark och självständig så får man försöka lära sig att kunna uppskatta att få vara ensam med sig själv men också veta när man behöver be om hjälp och hur man når ut till andra för att få det. Allt detta är så viktigt för att man ska kunna bli självständig och växa som människa. För i slutet av dagen så kan det hända att du måste vara din egen superhjälte, inte någon annans.

/ Rebecca