Bild: Omslag på filmen Älskar, älskar inte

Bild på filmens omslag

Elin här! 

Jag tänkte istället för att skriva en vanlig artikel ge er gamla, som nya läsare av funkar sajten ett filmtips.  Jag gillar filmer där man ser att huvudpersonen antingen sitter i rullstol eller där man ser att rullstolen spelar en “aktiv roll” i filmens handling.

För ett tag sedan såg jag just en sådan film som verkligen väckte mitt intresse, “Älskar älskar inte” inspelad 1995 och regisserad av Mikael Hylin. 

Filmen är ett kärleksdrama och kretsar kring paret Patrik och Mia som är kärare än någonsin och planerar sin framtid ihop med både bröllop och barn. Patrik jobbar som pilot medans Mia verkligen vill satsa på musiken. 

En vanlig dag på Jobbet störtar Patriks plan under en flygning vilket gör att han blir förlamad från Midjan och neråt och tvingas i samband med detta anpassa sig till ett liv i rullstol, en för Patrik ny och oacceptabel tillvaro.

Mia som fortfarande är förälskad i Patrik ser inget problem med att fortsätta både förhållandet och jakten på sångkarriären.
”Det är väl klart att hon vill leva med Patrik, han älskar ju henne fortfarande”.
Men för Patrik går tankarna något annorlunda: Är det värt att fortsätta med Mia när omständigheterna blivit som de blivit? kan han och vågar han älska någon men framförallt vågar han tillåta sig själv att älskas av någon?  och kommer han samtidigt någonsin att kunna acceptera sin nya tillvaro?

Jag skulle säga att det är en film om framförallt kärlek men  också  om mod och kampen med sig själv, att se och acceptera sig själv som den man är.
När jag såg den kände jag igen mig väldigt mycket i hur jag tänker och känner kring min egen situation  och det gjorde att jag kände att även fler i rullstol kanske kan relatera till den på något sätt. Därför kändes det både viktigt och kul att tipsa om den.

Eftersom den kretsar kring stora frågor och funderingar i livet samtidigt som  den är väldigt lätt att relatera till så tycker  jag att det känns som att vi som sitter i rullstol sedan födseln eller efter att ha råkat ut för en olycka, får en röst igenom filmen. Att vi får berätta om hur livet i rullstol är och hur man ibland tänker och känner.

Just därför så får den här filmen 4,5/5 i betyg av mig

Önskar er en trevlig filmstund

/Elin