Jag ser dig
Det har kommit ut en ny dokumentärfilm på biografen som heter ”Jag ser dig”, som är filmad av Sylvelin Måkestad. Filmen har öppnat mångas ögon. Dels för de fördomar som finns om personer med funktionsnedsättning. Dels för att ingen vill bli särbehandlad. Frågan är om filmen verkligen berör eller om den bara vill väcka debatt?

Vill inte komma in gratis på Liseberg
I början av filmen ringer Rena, huvudpersonen i filmen, till Liseberg och ifrågasätter varför personer med funktionsnedsättning får komma in gratis. Rena ser nämligen sin blindhet som en egenskap, inte som en identitet. Hon tycker blindheten är lika oviktig som hårfärgen och därför vill hon inte få gratis förmåner bara för att hon har en funktionsnedsättning. Eftersom hon inte ser funktionsnedsättning som ett hinder gör hon saker som omgivningen tror att hon inte klarar av. Rättare sagt hon gör det som hon tycker är roligt, just för att hon själv vet att hon kan klara av det.

Resan mot vuxenlivet
Vi får följa Rena från mobbingen och utfrysning under gymnasiet till en utmanande första termin på lärarhögskolan. Filmen handlar om Rena som bor med sina beskyddande föräldrar, men som börjar ett nytt liv då hon flyttar hemifrån. Rena kommer plötsligt till ett vägskäl i livet då hon behöver välja vad hon ska göra efter studenten. Hon drömmer om att antingen bli lärare eller präst. Inspirerad av en blind lärare, som blir en förebild, och frustrerad över omgivningens fördomar, söker Rena till lärarhögskolan.

Både skör och hård inställning
Trots sin viljestyrka känner sig Rena ibland osäker och ledsen. Hon drar sig ofta tillbaka till en källare där hon täljer trä medan hon grubblar på livet. Med sina föräldrar visar hon en helt annan sida. Då har hon ett bestämt tonfall i rösten. Till exempel förklarar Rena för sina föräldrar att hon vill vara med när de ska köpa kläder till henne eftersom de inte har samma smak som hon. Hon säger också skarpt till sin pappa att han inte får flytta tvättmedlet från sin bestämda plats, eftersom hon då inte kan hitta det när hon själv ska tvätta kläderna.

Rena överraskar och inspirerar
Det som är intresseväckande är att Rena testar gränser och att tittaren inte vet hur historien kommer att sluta. Renas personlighet är beundransvärd eftersom hon vågar säga vad hon tycker. Vissa tittare blir kanske överraskade när de ser att även en blind tjej kan hugga ved. Varför reagerar vi på det? Vi har förväntningar på vad en blind person klarar av.

Dock motiveras Rena inte av att hennes omgivning har förutfattade förväntningar och meningar om henne och hennes funktionsnedsättning. Hon gör saker bara för att hon tycker om att till exempel snickra ihop en hylla, på samma sätt som hon gillar att spela trummor. Den här filmen ”Jag ser dig” rekommenderas för dig som är intresserad av dokumentärfilmer som visar att en person ska gå sin egen väg. Det vill säga filmer som handlar om att en person ska våga gå utanför normer och tro på sin dröm, oavsett vad omgivningen tycker.

Det är lätt att leva sig in i Renas situation eftersom de flesta ungdomar någon gång känner att föräldrarna inte förstår eller lyssnar. Vi har alla dessutom någon gång i livet känt oss osäkra på val i livet. Det som berör är att hon öppet visar både sina starka och sina sköra sidor. Med andra ord ett osminkat portrett. Den här filmen har redan väckt debatt om samhällets fördomar om funktionsnedsättning och vad det innebär i praktiken.

Borde visas i skolan
Den här filmen borde visas i klassrum på skolor. Dels inspirerar filmen och visar på att funktionsnedsättning inte är ett hinder. Dels fokuserar filmen inte på Renas blindhet. Filmen handlar om Rena, en vanlig ung tjej. Dock blir jag lite förvånad. När jag satte mig i biosalongen förväntade jag mig att se en film om en blind tjej. Istället fick jag se en dokumentär om en vanlig tonårigs liv och vad det innebär; kärlek, diskussioner med föräldrar, fest, skola och val i livet.

Dessutom blev jag lite förvånad när Rena i filmen flyttar till en ny stad och vi ser hur hon utan problem går själv med den vita käppen genom staden. Spontant tänkte jag ”Varför visar de inte hur hon lärde sig vägen och varför har de klippt bort filmsekvenser där det inte går lika smidigt?”. Det visar att även jag har förutfattade meningar. Ja, alla har fördomar och just därför bör den här filmen visas i skolor för att väcka debatt.

Om du vill höra intervju med Rena i TV4 så klicka på följande länk:
http://www.tv4play.se/program/malou-efter-tio?video_id=3012281  

Kommentar: ”Filmen Jag ser dig syntolkades genom en applikation som tittaren laddade ner på sin smart-phone. Det fungerade bra att lyssna på syntolkningen. Den var synkroniserad med filmen. Dock var det svårt att ladda ner applikationen”.

/Mirjana