Nu är det inte många dagar kvar på 2019, och precis som varje år börjar jag tänka tillbaka på vad som hänt under året. Kanske till och med lite extra det här året, eftersom det hänt otroligt mycket i mitt liv, och jag känner även att jag har utvecklats som person.

Mitt första jobb
Den 14 mars var jag på jobbintervju för funkar.skane.se. Det var min första jobbintervju, och jag hade ingen aning om vad som skulle hända. Som ni säkert förstår var jag ganska nervös, men det gick ju bra. Den 18:e april var jag på mitt första möte, och sedan dess har det rullat på. Det är en otroligt häftig känsla att få sitt första jobb och kunna tjäna egna pengar. Dessutom är jag så otroligt glad att jag får jobba med något jag tycker är så roligt.

Glad över att må bra
De senaste åren har jag haft flera perioder då jag inte alls mått bra, och mitt psyke har verkligen inte velat vara min vän. Det här året däremot, har jag mått bra från januari till december. Självklart har jag mått bättre och sämre vid olika tillfällen, men jag har inte mått psykiskt dåligt som jag gjort tidigare. Det är så lätt att man tar för givet att bara må bra, men det är verkligen ingen självklarhet. När jag mår bra försöker jag vara tacksam över det och verkligen njuta, för det är en ynnest att bara vara glad.

Personlig utveckling
Jag har nog aldrig känt att jag utvecklats så mycket som jag gjort detta år. Startskottet gick i april, när jag fick möjligheten att följa med föreningen Unga med synnedsättning Syd till Lettlands huvudstad Riga. Det var en fantastisk möjlighet som jag inte kunde tacka nej till, oavsett hur nervös jag var. Det var min första utomlandsresa utan familjen, vilket var ett stort steg för mig. När jag var i Lettland kom jag dessutom över min nervositet för att sova borta, och när jag kom hem kände jag att jag klarar vad som helst.

Tack vare denna resa vågade jag sedan ta tåget upp till Stockholm själv i november, vilket jag heller aldrig skulle trott var möjligt för några år sedan. Tack vare bra konduktörer på tåget så gick det som en dans, och det var en otrolig frihetskänsla. Det kommer jag helt klart göra om i framtiden.

En elrullstol – ett par nya ben
Det här året har jag även fått min elrullstol, vilken jag är otroligt glad för. Tack vare att jag har problem med både ben och axlar, så blir det svårt att köra en manuell rullstol längre sträckor. Jag älskar att vara ute i naturen, så elrullstolen är ett perfekt hjälpmedel för mig. Det är så skönt att kunna ge sig iväg på egen hand, och inte behöva tänka på att jag behöver ha någon med mig.

Roliga och spännande upplevelser
Sist men absolut inte minst så har jag haft otroligt roligt det här året. Som den musikälskare jag är, så har jag varit på väldigt många konserter, och varje konsert är ett unikt minne som jag bär med mig. Livemusik är något av det bästa jag vet, och jag är så glad för varje gång jag får uppleva det.

Jag har även varit på läger det här året, både med Synskadades Riksförbund och Unga med synnedsättning. Gemenskapen och gemytligheten inom dessa föreningar är helt fantastisk, och jag är så glad att jag får vara en del av det. Varje läger fyller mig med värme och energi som jag bär med mig i vardagen.

I september var jag på solsemester, vilket jag inte varit sedan 2015. Det säger nog egentligen sig självt att det var helt underbart. Sol, bad, god mat och gott sällskap, vad kan man mer begära?

Under det gångna året har jag även knutit kontakt med nya människor, dels via internet, men även genom föreningarna jag är med i och här på funkar.skane.se. Jag tycker alltid det är roligt att träffa nya människor.

Detta år har jag även haft otroligt roligt med min familj, mina vänner och alla andra i min närhet. Tack för att ni finns!

Snart lägger vi locket på 2019, och går in i ett spännande 2020 med nya utmaningar och möjligheter.

/Emelie