Trots sin unga ålder har hon hunnit resa väldigt mycket och dessutom varit på andra sidan av jordklotet. Hon upplever inte att hennes lätta hörselskada påverkar hennes resor. Det som gör att Erika tycker om att resa är alla minnesvärda upplevelser, vackra platser och kulturmöten. Hon berättar om sina bästa och värsta upplevelser.

-När jag reser utomlands vill jag inte bara ligga på en strand och sola. Det tycker jag är långtråkigt. Det finns så mycket som jag tycker om att göra när jag är utomlands. Mina semestrar brukar vara fyllda med utflykter. Jag vill se landets natur, sevärdheter och lära mig mer om landets kultur. Eftersom jag är intresserad av musik och historia passar jag på att besöka festivaler och museum. Jag gillar promenader utanför turistattraktioner, för då ser jag den verkliga bilden av landet. Men det kan vara lika trevligt att bara sitta vid en strand och titta på en solnedgång.” säger Erika och ler.

Vad har du lärt dig under dina resor?
– Jag har lärt mig hur viktigt det är att resa. Jag har fått perspektiv på livet; Efter att ha varit i tredje världen så är jag glad och tacksam för att jag bor i Sverige. Här har jag sjukvård, gratis utbildning, mat på bordet, fungerande sophantering och rinnande rent vatten från kranen. Det är tyvärr inte en självklarhet för alla i världen. Ju mer du reser desto mer förstår du hur lika människor är. Jag har även lärt mig nya tankesätt från andra kulturer. Dessutom har jag lärt mig hur man renar vatten med hjälp av kål.

Var har du varit?
– Ända sedan jag var sju år har jag följt med min mamma som reser mycket med sitt jobb. Bland annat i: New York, Dubai, Madrid, Carthago i Tunisien och i en by i Etiopien. Men jag har även varit på semester med kompisar på Nya Zeeland, i Thailand och Skottland. Eftersom jag älskar natur var jag på en äventyrsresa förra året. Jag klättrade och vandrade i Månbergen i Uganda. Det var något av det jobbigaste som jag någonsin har gjort. Men det var värt all ansträngning. När jag kom upp på toppen av berget kunde jag knappt se något på grund av molnslöjorna. Men efter ett tag skingrades molnen och jag hade en fantastisk vy över både Uganda och Kongo. Det var verkligen ett minne för livet.

Vad är den bästa semesterupplevelsen?
-Det finns så många fina minnen men spontant tänker jag på när jag var i Machrihanish, nära Campbeltown. Det ligger mellan Skottlands västkust och Irland är ett perfekt ställe för surfning och det är en vit sandstrand.

Vad är den värsta semesterupplevelsen?
För några år sedan var jag i Thailand med en kompis. Vi hyrde en kanot och paddlade till en restaurang. Där åt vi en massa kryddiga råa räkor och andra saker. När vi paddlade tillbaka mådde jag inte alls bra. Det var nog den längsta timmen i mitt liv. Det gav mig en aning om hur sammandragningar känns. Stackars min kompis var tvungen att paddla själv medan jag var upptagen med att spy. Värmen gjorde inte situationen bättre. Jag överlevde men jag har inte ätit räkor utomlands efter den upplevelsen. ”

Vilken är den vackraste platsen som du har besökt?
– Nya Zeeland är definitivt den vackraste platsen som jag har varit på. Naturen där är fantastisk… ja helt otrolig.

Vad var den senaste utflykten här i Sverige?
– Vandring på Skåneleden som för övrigt har en del handikappanpassade leder. Dessutom har jag varit på Kolmården och sett delfiner. Jag fick inte simma med delfinerna men fick klappa dem. Där fick jag lära mig mer om hur delfiner pratar med varandra med sina visslingar och klickljud. Det var kul att se hur tränaren matade delfinerna. De är verkligen lekfulla och söta.

Har du något tips till andra med en funktionsnedsättning som vill resa men som behöver assistans?
– Om någon har en funktionsnedsättning kan assistans bokas på flygplatsen. Det är gratis. Jag har inte utnyttjat det eftersom jag inte har behövt, men jag har en kompis som har använt den servicen och de har tyckt att det fungerar bra.

/Mirjana Krisanovic