Bild: Ett träd med vita blommor mot en blå himmel.Jag lever med ett dubbelhandikapp som påverkar min vardag väldigt mycket. Vissa saker klarar jag av på egen hand, men det finns mycket jag behöver hjälp med. Jag är gravt synskadad och ser ungefär 2 %, det säger inte så mycket, men innebär i praktiken att jag nästan är helt blind, men jag kan se konturer och lite färger. Allt beror dock på ljuset, är jag på en mörk plats så ser jag nästan ingenting.

Det är min synnedsättning som sätter flest käppar i hjulen för mig, men utöver den så är jag också rullstolsburen. Jag kan gå korta sträckor men har väldigt dålig balans. Alla som har min typ av handikapp lever sitt liv på olika sätt och har även olika strategier för att hantera sin situation, men i den här artikeln ska ni få läsa om hur mina handikapp påverkar mitt liv rent praktiskt. I den här andra delen av artikeln kommer jag fokusera på hur min fritid ser ut och hur den fungerar.

Fritidsaktiviteter
Fritidsaktiviteter är något som varit väldigt viktigt för mig så länge jag kan minnas. Jag är en person som tycker om att vara både aktiv och kreativ, och genom åren har jag bland annat gått på simträning, pianolektioner, körlektioner, vattengymnastik via habiliteringen och tränat på gym.

Att gå på olika typer av pass på gymmet är något jag gjort sedan väldigt tidig ålder, det började med familjegympa, därefter barngympa och när jag var 13 år gick jag över till att gå på ”vanliga” pass. Träningen är väldigt viktig för mig, jag tycker det är roligt, jag mår fysiskt och psykiskt bra av det och jag tror att min kropp hade varit betydligt svagare om jag inte hade tränat den. Jag och min mamma går på samma gym, vilket är väldigt praktiskt. Det är skönt att vi gör det tillsammans, då kan vi peppa varandra om motivationen ger vika, vilket självklart händer då och då. Jag har valt att inte gå på någon gruppträning som är anpassad för personer med rörelsehinder, inte för att jag har någonting emot det, utan för att jag är uppväxt med träning som är till för alla, vilket fungerar bra för mig. Det gymmet jag går på är väldigt välkomnande och det känns aldrig jobbigt att jag inte kan träna på samma sätt som de andra motionärerna. Jag får helt enkelt hitta på egna övningar när det är moment jag inte klarar av, men jag ser inget problem med det. Dessutom är det något jag vant mig vid genom åren och nu är det inte lika svårt att komma på egna alternativ som det var i början.

Musik är en väldigt stor del av mitt liv, både att lyssna på och att skapa. Jag har gått på körlektioner sedan jag var åtta år och jag tycker det är jätteroligt. Liksom med träningen så går jag inte i någon anpassad kör och har aldrig gjort. På grund av min synnedsättning kan det bli komplikationer ibland, eftersom jag varken kan läsa texter eller noter på plats. Jag får istället lära mig texterna hemma, vilket blir en del extraarbete för mig, men så får det helt enkelt vara. Eftersom jag är så van vid att memorera text så går det ganska enkelt för mig, vilket underlättar väldigt mycket.

Läxläsning
På grund av min synnedsättning är det många uppgifter i skolan som tar betydligt längre tid för mig än vad det gör för mina klasskamrater, vilket gör att jag måste studera mycket hemma, mer än vad andra behöver. Precis som jag behöver en assistent i skolan så behöver jag också en del hjälp med läxorna. Jag och mina föräldrar har däremot tagit ett gemensamt beslut om att så länge jag bor hemma så vill vi inte ha någon ledsagare för läxhjälp, utan mina föräldrar ställer upp när jag behöver hjälp. Det jag främst behöver hjälp med när det gäller mina läxor är att söka efter svar på instuderingsfrågor eller information till uppsatser. På grund av min synskada kan jag inte skumma igenom text som andra kan, vilket gör att det hade tagit väldigt lång tid om jag skulle leta upp informationen själv. Andra moment inom läxläsningen klarar jag däremot av på egen hand, exempelvis när det handlar om att läsa på ett visst antal sidor i en bok. I skolan kan man få en app som heter Inläsningstjänst. Det är kort och gott en app som innehåller inlästa läroböcker och i böckerna kan man både söka på sidnummer och kapitel. Jag tycker att appen är ett väldigt bra hjälpmedel och den underlättar min läxläsning.

Transport
Jag är, som jag nämnde tidigare, en person som älskar att vara aktiv, vilket medför att jag ofta behöver förflytta mig till olika platser. Jag har sedan några år tillbaka ett färdtjänstkort, vilket innebär att jag kan åka färdtjänst hur mycket jag vill inom Skånes gränser. Alla har olika uppfattning om hur bra eller dåligt färdtjänsten fungerar, men jag måste säga att jag har en väldig tur. Bilarna är för det mesta i tid och det händer sällan att jag behöver åka långa omvägar. Som det ser ut just nu använder jag mest färdtjänsten för att ta mig till och från skolan, men det kan också vara för att träffa kompisar eller åka på någon av mina fritidsaktiviteter.

Förutom själva färdtjänsten så innebär färdtjänstkortet också att jag kan åka kollektivt gratis tillsammans med en ledsagare, även detta inom Skånes gränser. Detta ser jag som en enorm ynnest och jag utnyttjar det så mycket jag kan. Jag brukar inte åka kollektivt själv, eftersom jag oftast behöver ledsagning på platsen jag ska till, exempelvis om jag ska gå på någon konsert. Eftersom jag bor hemma hos mina föräldrar har jag lyxen att de ofta kan ge mig skjuts när jag ska någonstans. Det är otroligt skönt att ha den tryggheten om färdtjänsten eller kollektivtrafiken någon gång inte fungerar. En stor nackdel med mina handikapp är att jag inte kan vara spontan. Jag måste alltid boka färdtjänst och ledsagning långt i förväg och jag är alltid beroende av andra människors hjälp.

Hoppas att ni genom dessa två artiklar fått lite större insikt i hur det kan vara att leva med mina handikapp. Som jag nämnde i inledningen så ser vardagen olika ut för alla, men så här ser den ut för mig. Allt går att lösa, ibland behöver man bara kämpa lite för det.

/Emelie