Bild: ADHD av SofiaAtt ta sig till mataffären kräver mycket energi och fokus för mig som har ADHD. Här nedan kommer en beskrivning på hur jag upplever det att handla.

För att ta sig till affären skall man först korsa den tätt trafikerade vägen med bilar som kommer körande i full fart.
En doft av avgaser fyller min näsa.
En hund skäller till samtidigt som en musiker spelar på ett dragspel för att få in pengar.
Det börjar regna och jag känner mig kall och stressad av alla intryck som slår emot mig.
Min hjärna blir överbelastad och stänger av.

”Tut! Tut!”
Var är jag? I en sekund funderar jag innan det går upp för mig att jag skulle handla, frågan är vad? Medan jag funderar på det ser jag i ögonvrån en arg man som stirrar på mig sittandes bakom ratten på sin röda bil. Herre gud! Det slår mig att jag står mitt på vägen. Vad gör jag nu?

Efter en snabb stunds betänketid rusar jag över vägen. Händelsen gjorde mig riktigt skärrad. Tänk vad som kunde ha hänt om inte bilen stannade. På andra sidan gatan hörs musiken från affären på högvolym blandat med några malplacerade toner från dragspelet.
Dom starka dofterna av mat blandat med en passerande kvinnas parfym fångar min uppmärksamhet.
Snabbt skyndar jag in mot affären med sina starka lysrör. En tung trötthet lägger sig som en tjock dimma i huvudet och kroppen. Jag går snabbt in och handlar för att få detta överstökat så jag kan komma här ifrån och få vila en stund.
När jag väl trängts färdig inne i kassakön, kommit ut och står på andra sidan vägen så slår det mig. Jag skulle köpa smör.

/Sofia