En bild om mobbning

Bild Rebecca: Mobbing

Vi börjar med frågan..
Varför mobbar man någon? Finns det något som orsakar att folk blir mobbare? Svaret på den frågan är ja. Om det är något jag lärt mig så är det att det finns orsaker till näst intill allt. Jag har vad man kan kalla för väldigt mycket erfarenhet med just mobbning. Men efter åren som gått så har jag lärt mig lite om just dom som mobbade mig, saker som jag känner förklarar en hel del. Självklart har vi alla ett ansvar i hur vi beter oss mot andra, och det finns inte någon fullständig ursäkt för att man mobbar någon, kanske till den punkten att någon faktiskt tar sitt liv till exempel. För det händer mer än man tror, tyvärr. Men där finns ändå saker som själva mobbarna varit med om som påverkat deras attityd och ilska mot andra som aldrig gjort något för att förtjäna att bli mobbade.

Varför hände allt detta mig?
Jag blev mobbad från första skoldagen till den sista. Jag blev slagen, puttad och spottad på. Där var dom som kastade saker på mig, slängde mina kläder och skor i soptunnor och jag blev också hotad, vid ett tillfälle var där en som gick i min klass skulle döda mig med kniv. Jag fick också meddelanden via vad som då kallades för msn från tjejer i klassen som skrev riktigt elaka saker till mig. Så mobbningen följde bokstavligen med mig hem. Varför hände allt detta mig? Det är nog en fråga de flesta som blir mobbade ställer till sig själva. Men saken är den att det spelar ingen roll vem man är, hur man ser ut eller vilken personlighet man har. Där finns ALLTID någon som hittar fel i en och som kommer påpeka det någon gång i ens liv.

Men i och med att barn och ungdomar inte har utvecklat full förståelse för konsekvenser än och fattar inte hur mycket skada dom gör mot andra genom mobbning så är det inte konstigt att mobbning är något som sker mest i skolor. Tyvärr finns det dock dom som blir mobbade som vuxna. Och en vuxen människa som mobbar har ingen ursäkt enligt mig. Man borde fatta bättre då. Men när man speciellt som ungdom går igenom mycket förändringar både psykiskt och fysiskt under puberteten så påverkar det ens beteende lite grann.

Första och enda gången en mobbare bad om ursäkt
När jag började i 6:an så var jag 12 år och då bytte jag skola.  Mobbningen började i stort sett direkt. Men nu var den på ett annat sätt. Där var dom som var äldre än mig och som hade mer status och använde sig av den på ett väldigt dåligt sätt. 9:orna tyckte att dom ägde dom som var nya på skolan, alltså 6:orna. Och där var direkt ett tjej gäng som tog sig an att göra mina skoldagar riktigt jobbiga. Ledaren av det här gänget var en av skolans snyggaste tjejer och hon var självklart väldigt populär bland killarna. Så hon använde sig av dom mot mig. När jag gick förbi dom killarna så puttade dom in mig i väggar och vid ett tillfälle in i en stor sten i närheten av skolan, helt utan anledning. Och tjejerna skrev fula ord på mitt skåp. Hon hotade att skicka folk på mig och hon slog mig och slängde mina kläder i soptunnor medan jag hade idrott och hon hade tillgång till omklädningsrummet. Jag var livrädd för henne.

På grund av mobbningen så fick jag byta skola, två gånger. Så jag såg henne inte på flera månader. Sen en sen kväll, då jag var med en vän hemma hos någon som jag inte riktigt kände, så jag visste inte att den personen kände henne. Så kommer hon. Hon var väldigt upprörd och började direkt prata med dom andra om vad som hänt, så hon såg inte mig till en början. Hon berätta om sin pappa och hur hon blivit jagad bland annat. Helt plötsligt ser hon mig, och det första hon säger är: ”Men..det är ju du! Alltså förlåt för att jag var en idiot mot dig, jag har inget emot dig bara så du vet”. Det var första och ända gången någon bad om ursäkt till mig. Och det fick mig att inse en hel del.

En mobbares bakgrund
För det första så förstod jag varför hon var så arg när jag gick i skolan. Hon hade ett konstant kaos hemma. Jag vet inte exakt vad hon varit med om, men jag tror inte hon har haft det lätt i sin egen uppväxt. Där finns dom barn och ungdomar som har föräldrar som är alkoholister eller som tar droger. Som är våldsamma mot varandra eller mot sina barn, ibland både och. Och den frustrationen av att inte ha någon som helst kontroll på det kaos som är gör att man söker kontroll på annat sätt, vilket dom gör genom att kontrollera någon som är svagare än dom själva.

De som ens föräldrar gjort mot sitt barn kan alltså resultera i att barnet gör samma sak mot andra. Att kalla någon för fula namn som den själv kanske blivit kallad för av sina föräldrar och att slå och trakassera andra barn. Eftersom ens föräldrar har mer makt och är större än en själv så finns det ibland ingen chans för barnet att stå upp för sig själv. Och då samlar man på sig all ångest, all ilska och all frustration i skolan och tar i stället ut det på någon som inte har makt över en eller är större än en själv.

Ingen tvekan
Man ska dock komma ihåg att det finns dom som har en sådan bakgrund och som inte blir mobbare. Där finns också dom som faktiskt har haft en riktigt bra uppväxt men som ändå mobbar. Och det är ingen tvekan om att mobbning är fel och där ska vara konsekvenser för sådant beteende. Det är också viktigt att den mobbade får hjälp och att den blir stöttad och har någon att prata med. Att prata är det absolut viktigaste man ska göra. För att samla på sig saker leder ofta till att man exploderar till slut på ett eller annat sätt. Så hitta någon du känner sig bekväm med och som du känner att du verkligen kan prata med, och berätta om vad det är du går igenom. Genom att göra det kan man undvika ett riktigt dåligt slut.

Till alla er som blir eller har blivit mobbade
Tro mig när jag säger att allt du blir kallad för inte är sant. Du är unik och det finns ingen som dig. Det du går igenom just nu kommer att gå över, tro mig. Det kommer ta tid och tyvärr kan vissa saker vara med en resten av livet. Men! Du är älskad. Du är värdefull och du är allt annat än vad dina mobbare kallar dig för. Fortsätt kämpa. Visa dom hur stark du faktiskt är. Jag tror på dig.

/ Rebecca