Att skaffa egen lägenhet är något som de flesta drömmer om.  Men är man helt oerfaren  man kan behöva lite förberedelser.
Här är min erfarenhet av just detta, och lite tips till den som kanske snart ska flytta hemifrån!

Foto: Rebecca

Foto: Rebecca

Tekniskt sett så flyttade jag hemifrån när jag var 15, skulle fylla 16. Men jag flyttade inte till en egen lägenhet utan till ett behandlingshem i Borlänge, och sedan till ett annat i Falun. Efter det fick jag flytta tillbaka till Skåne och bo i ett familjehem. Där var jag i lite mer än två år. Så efter att ha bott ihop med väldigt många olika barn och ungdomar, och sedan med en familj som hade barn, så såg jag verkligen fram emot att få vara helt själv i mitt egna hem. Flytten från Örkelljunga till Helsingborg började i Maj 2015. Det var mycket som skulle planeras där innan, så som vad för möbler skulle behövas, vad jag redan hade och vad mer jag behövde köpa. Vad hade jag råd med och vad kunde jag behöva hjälp med.

Så tips nr 1 från mig är att när du fått tag på en lägenhet, börja så snart som möjligt att planera tillsammans med en familjemedlem eller assistent/kontakt person eller liknande. Gör upp en lista på vad som kommer behövas i just ditt hem för att du ska kunna trivas och ha det bra, så som möbler, vad du ska ha för inredning om du vill ha det, vad du kan behöva öva på innan flytten och vilka hjälpmedel som måste finnas där.

Tips nr 2 är om mat. Det är ju så för många att när man flyttar hemifrån så blir det lätt att man börjar köpa hem mycket snabbmat för att det går fort. Men det blir så fruktansvärt dyrt i slut ändan, och man tjänar så mycket mer på att handla och laga sin egen mat. Vi tar en jämförelse:

1 utemiddag (tex pizza eller hamburgare) kostar runt 60-90 kr. För bara en middag. Köper man istället 1 kg köttfärs eller ett paket med fyra laxfiléer som båda kan kosta runt 70-130 kr, så har du minst fem portioner köttfärsås (fem middagar) och av laxen till fyra middagar. Självklart är det individuellt hur mycket mat man äter, men man tjänar ändå alltid på att köpa mat från affären och laga hemma, samt göra egna matlådor och frysa in rester.

Tips nr 3 är att försöka få ihop ett schema. Oavsett om man är beroende av rutiner eller ej så är det något som kan vara bra för oss alla att ha. Om du har en kalender så är det en bra början, om inte så skulle man antingen kunna köpa en eller bara ta vanligt papper och skriva ner planerna inför varje vecka och sätta upp på tex dörren eller kylskåpet. Sen kan det vara bra att få in rutiner med mat, någon slags motion och ha en ungefär tid man lägger sig. Självklart är det kanske inte så lätt att få till rutiner på en vecka eller ens några månader när man precis flyttat, men det är sådana vanliga saker som de flesta människor mår bra av att ha som rutiner. Mat, lite motion efter vad man själv kan och klarar av, och sömn är väldigt viktigt för ens mående.

Tips nr 4 är lite mer utav något man ska komma ihåg. Oavsett vad man har för handikapp, diagnos eller funktionshinder så vill de flesta kunna klara sig själva i viss mängd. Men tro mig, det är inget fel med att ha sina föräldrar/kontaktperson eller assisten på besök 3-7 dagar i veckan. Det är inget fel med att behöva sova över hos sina föräldrar ibland. Det här med att vara vuxen betyder inte att du måste slänga ut alla dina gosedjur eller sluta gilla att titta på tecknade filmer för barn. Man kan vara 65 år gammal, och ändå vara barnslig. Man kan vara 20 år gammal och ändå vara oerhört mogen. Så ta inte ordet ”vuxen” på för stort allvar. Självklart är det så att i vuxen ålder tillkommer många ansvar. Och det är klart att man ska jobba på det så man klarar av det man måste göra i sin vardag, tex med jobb, skola eller daglig verksamhet eller liknande. Var så öppen som möjligt till att ta emot tips och råd som du får av läkare, nära och kära eller från kontaktpersoner/assistenter. Förändringar kan vara väldigt läskiga och jobbiga, men dom kan också bli till något utav det bästa som hänt och leda till något mycket positivt!

 Jag vill slutligen önska dig lycka till i framtiden!

/ Rebecca