Bild på Rebecca med suddiga effekter framför

Bild på Rebecca med suddiga och färgade effekter framför.

Till att börja med
Jag kommer att vara lite otydlig om vissa saker i respekt för mina föräldrar.

Jag har hört ifrån andra vars föräldrar skilt sig och hur mycket det påverkade dom. Vissa har till och med sagt att det är det värsta dom gått igenom i livet. Detta är inte något jag kan relatera till. Det var en turbulent tid för alla i familjen såklart, och som 6-åring förstår man inte varför sånt här sker. Jag vet att det var jobbigt och jag är säker på att det påverkade mitt beteende på något sätt, speciellt i skolan.

Men jag kan inte komma ihåg att det var så dramatiskt som andra har upplevt det när deras föräldrar skilt sig. Jag kom över det relativt fort. Det var mest själva förändringarna som var jobbigast, vi flyttade ifrån ett hus till en lägenhet och min andra förälder till en annan.

Eftereffekt
Men något jag kommer ihåg är att både jag och min bror blev väldigt arga ibland. Speciellt efter besök hos vår andra förälder. Man kände sig såklart splittrad under den här tiden. Jag är rätt säker på idag att det påverkade mitt mående och beteende i skolan också, jag hade dock väldigt mycket problem i skolan innan detta så vet inte riktigt om jag kan skylla på skilsmässan för mitt beteende. Det värsta jag kan komma på är att jag började svära väldigt mycket när jag var 7-8 år gammal, trots att jag hade vuxit upp i ett hem där man inte använde svärord.

Men min ena förälder började plötsligt svära efter skilsmässan och jag förstår idag att jag repeterade detta när jag själv var frustrerad och hade meltdowns. Det hade mesta hade dock med mina diagnoser och helt värdelösa lärare att göra.

Hur allt slutade
Efter flera år med min ena förälder så började min andra att involvera sig i mitt och min brors liv mer och mer. Båda mina föräldrar hitta den rätta och är idag gifta med någon annan. Jag kan lätt säga att allt gick från kaos till lycka. Jag är så glad för mina föräldrar att dom kunde hitta den som var rätt för dom efter allt som varit och dom är båda fortfarande lyckligt gifta med deras nya partner.

Jag ser dom alla fyra som mina föräldrar och jag är evigt tacksam för att dom båda kunde hitta rätt efter allt dåligt som varit. Jag hyser inget agg emot någon av dom för det som hänt och jag är idag helt över själva skilsmässan. Det gör mig bara glad i hjärtat att se dom lyckliga med sina nya partners. Jag är väldigt nära båda mina föräldrar och vi kan öppet prata om allt mellan himmel och jord.

Slutsats
Idag känner jag ingen eftereffekt av skilsmässan. All ilska och sorg är borta och glädjen för att mina föräldrar har hittat rätt, är större än det negativa som varit. Jag har dock väldigt starka åsikter när det kommer till vissa saker som kan orsaka skilsmässa men det är inga åsikter som är ovanliga, det är det ända jag kan säga.

Så jag är i stort sett ett bevis på att man kan ta sig igenom detta och att man kan komma över sina föräldrars skilsmässa och till och med kunna glädja sig för dom när dom hittat den som faktiskt var rätt för dom. Alla är dock olika och kommer definitivt inte att reagera som mig i denna situation. Detta är bara min egen erfarenhet med att ha föräldrar som gått igenom skilsmässa medan jag fortfarande var liten.

Man är inte sämre eller bättre beroende på hur man reagerar när detta händer. Som sagt, vi är alla olika och reagerar därför olika. Vare sig man reagerar väldigt starkt eller inte alls så är man fortfarande en värdig människa och man är tillåten att reagera på sitt eget sätt. Men kom ihåg, även det som är jobbigast just nu kan bli bättre. Även detta kommer passera.

/ Rebecca