Bild: Visar tungan

Rebecca visar tungan i två bilder. Första bilden visar tungan ute och den andra visar tungans underdel.

För det första..
Jag vill inte på något sätt förminska allvaret och lidandet av dom som har svåra missbildningar och handikapp. Jag vill inte få just min egen missbildning att verka större än vad den är eller värre än vad den är. Jag kan inte jämföra mig med någon som har svåra missbildningar för jag har ingen aning om hur det känns. Jag vill absolut inte förolämpa någon och jag hoppas att jag kan få fram det jag vill berätta på rätt sätt.

Detta är bara något som jag själv tyckt varit lite småkul att göra research om, jag har nämligen inte gjort det innan och jag lärde mig en hel del intressant om just detta udda fenomen.

Vad pratar jag om?
Jag föddes med ett kort tungband. Cirka 5-10% av alla barn föds med ett kort tungband, så det är ganska vanligt ändå. Det betyder att rörligheten i tungan minskar. Ibland, som i mitt fall, så blir tungan hjärtformad i spetsen när den sträcks ut. De flesta barn får inga direkta svårigheter på grund av det men en del kan ha svårare att amma och att artikulera ord i åldern då man börjar kunna artikulera sina ord mer tydligt.

Sen för mig personligen gör det ont att räcka ut tungan ordentligt för själva tungbandet som sitter under tungan fastnar emellan mina nedre framtänder. Och när jag väl räcker ut tungan så ser det ut som att jag har två toppar, alltså som att jag kluvit tungan hos någon som gör sådant professionellt (oftast på ställen där man kan pierca sig osv).

Ett kort tungband kan skapa problem med svårighet att rengöra tänderna och slicka sig runt munnen samt orsaka skav under tungan. Det kan också orsaka andra problem, till exempel som att inte kunna spela blåsinstrument, slicka på en glass eller kyssas. När jag var liten så var jag väldigt irriterad på att jag inte kunde räcka ut tungan till andra barn som gjorde det mot mig.

När jag föddes
När läkarna upptäckte att jag hade ett förkortat tungband så sa dom till min mamma att dom skulle vänta tills jag började prata för att se om det påverkade mitt uttalande. Om det hade gjort det så skulle dom gjort en väldigt enkel och liten operation och klippa tungbandet så att tungan kan sträckas ut som vanligt. Men i och med att jag började prata väldigt tidigt så förstod dom rätt snabbt att mitt uttal inte var påverkat och därför lät dom det vara.

Hur det påverkar mig idag
Det ända direkta problem jag har idag på grund av detta är att jag inte kan räcka ut tungan för länge för då fastnar tungbandet mellan mina tänder vilket skaver och gör ibland ont i flera dagar efter. Har lite svårt att slicka mig runt munnen också men dessa är verkligen det minsta problem man har, bland alla andra konstigheter och diagnoser jag lever med.

/ Rebecca