Bild: ÅngestAtt beskriva ren ångest
Att beskriva känslor kan ibland vara svårt. Men för mig har det blivit lättare att beskriva just den känslan, ångest, efter att ha levt med det sen jag var ett litet barn. Något positivt i det negativa kan man väl säga. Sen har jag självklart fått oerhört mycket hjälp på vägen. Något mer som hjälpt mig att hitta ord för vad jag känner är musik och dess texter. Jag har nämligen alltid varit den som lyssnar mer på vad själva texten säger än hur den låter. Och jag upptäckte väldigt tidigt olika band som hade låtar som beskrev precis alla dom känslorna jag själv kämpade med men inte kunde förmedla till andra.

Ett av de första banden jag började lyssna på var Billy Talent när jag var 9 år. När jag var 10-12 lyssnade jag väldigt mycket på en specifik låt som heter ”nothing to lose”. Jag lyssnar fortfarande på det här bandet än idag, så har alltså lyssnat på dom i 16 år. Man kan väl säga att jag kan texterna till näst intill alla deras låtar vid det här laget för jag finner ofta deras texter väldigt djupa och innehåller saker jag kan relatera till.

Den enes ångest är inte alltid som den andres
Att beskriva känslan av att ha total panik ångest är väldigt invecklat. Detta är också en beskrivning från min egen erfarenhet av ångest, så det betyder inte att alla andra med svår ångest känner exakt likadant.

Jag trodde jag skulle få en hjärtattack
Jag bodde i Falun vid detta tillfälle och var ofta på lasarettet för att ta prover och blev vid några tillfällen inlagd på grund av min dåvarande ätstörning. Något jag hade haft sen långt innan detta var plötsliga smärtor i bröstet. När det händer hugger det riktigt illa om jag andas, vare sig in eller ut. Så jag kan knappt andas. Jag passade på vid ett tillfälle att fråga en läkare när jag väl var inlagd om detta och om det var farligt.

Han svarade: ”Det är inget farligt, det är helt enkelt musklerna runt hjärtat som spänner sig på grund av ångest och stress.” Där har varit många som åkt in akut för dom tror att dom ska få en hjärtattack men så visar det sig att det var en ångest attack. Sen dess har jag förstått att när jag får den smärtan i bröstet så handlar det om ångest. Visst det är obehagligt, men det går alltid över.

Total panik
När den värsta formen av total panik ångest slår till så är det som ett krig inombords. Speciellt i huvudet, och det går inte att få tyst på det. Man tänker 1000 saker samtidigt och det känns som att man ska sprängas. Personligen känner jag av ångesten i hela kroppen och för min del har det då lett till självskada. För andra kan det bli att man reagerar utåt mot andra eller mot saker.

Ingenting känns rätt, ingenting funkar och jag blir till slut snurrig av all hyperventilation och svag i kroppen efter att omedvetet ha spänt mig så mycket. Jag kan dock lyckas ta mig igenom sådan ångest idag utan att självskada varje gång. Jag har lärt mig att vänta ut den. Efter en ångest attack så är jag helt slut. Oftast slutar allt med att jag tuppar av. När jag var yngre svimmade jag ofta efter extrema ångest attacker, men idag somnar jag bara av utmattning.

Ett krig inombords, det är vad ångest är för mig.

/ Rebecca