David berättar om taxiresan.
– Jag blev rädd och lurad!


Hej hej, jag heter David och du lyssnar på funkarpodden.
Dagens avsnitt kickar igång poddåret 2022, jag tänkte berätta lite om den gång då jag blev lurad då jag skulle åka taxi.

En taxiresa som skulle ha kostat 117 kr kostade istället 2000 kr. Till min hjälp nu när jag spelar in kommer jag ha ett dokument vid sidan om, där jag har skrivit stödord. Det är samma dokument som användes vid polisanmälan på hela händelsen som jag också kommer att prata om senare.

Det var den nionde december 2020 och jag hade bestämt mig för att åka till Landskrona för att hälsa på några vänner. Det var en helt vanlig dag egentligen, vi skulle ta en fika och snacka lite, komma ikapp lite eftersom det var ett bra tag sedan vi sågs gången innan. Så jag tänkte eftersom jag ville göra det så smidigt som möjligt så ville jag använda kollektivtrafiken. På vägen dit hade gått men det kändes omständligt, en massa försenade tåg och så vidare. Det var inte jättetydligt vilket spår man skulle använda heller när man skulle gå på eftersom de hade bytt i appen ett antal gånger. Men det gick bra och dagen gick och det var dags att åka hem. Jag tänkte ja men jag tar väl tåget hem som jag tog tåget dit men det gick inte eftersom det var inställt. Så jag beställde istället en färdtjänst med epost via Skånetrafiken och denna bil skull hämta mig kl. 19.00 på Landskrona centralstation. I bokningsbekräftelsen stod det inget heller om vilket bil det är som hämtar mig eller vilket bolag som taxibilen tillhör. Men 19.00 rullar det i alla fall in en svart bil och jag går tillsammans med mina vänner fram till bilen. Jag frågar kort och gott som jag brukar göra ”Hej ska du hämta David?” Ja får jag till svar. Så jag kramar om mina vänner och säger hejdå. De går till sin buss och under tiden har chauffören lagt mina kryckor i baksäte och jag ha satt mig i bilen och han har satt sig i förarsätet.

Ganska direkt börjar han rulla iväg och det är nästan så att han har lite bråttom. En annan konstig grej var också att han ville att jag skulle skriva in min adress på Google maps på hans telefon. Så sa jag bara att jag tycker att det låter konstigt eftersom om du nu kör för Skånetrafiken som du påstår så ska du också veta vart jag ska. Nej, nej, nej skriv in här sa han och så vidare men eftersom det hade varit en lång dag så skrev jag bara in min adress och han började rulla.

I bilen fanns en taxameter vars siffror började ticka uppåt när han kör, grejen är att det aldrig funnits en taxameter de senaste åren i en taxibil och jag börjar förstå att någonting är fel. Han rullar vidare och börjar prata om allt möjligt. Om jag varit i Landskrona förut? Han frågar om mina vänner och jag har många vänner som bor i Landskrona. Jag upplevde det hela som ett försök att distrahera mig. Då jag förstod att någonting inte stämde blev jag väldigt rädd och kände herre Gud vad ska jag göra.

Han hade lika gärna kunnat släppa av mig på motorvägen om jag sagt eller gjort något som han tyckt vore udda. Så jag ber honom att vända så fort som möjligt men han säger men kompis det här löser vi. Det svaret jag fått tidigare när jag bett honom att vända. Sen fortsätter vi att prata om allt möjligt och jag fortsätter att ge samma ytliga svar som jag har gjort tidigare. Mest för att han inte ska släppa av mig någon stans där jag inte vill bli avsläppt. Plötsligt ringer min telefon och det är ifrån ett nummer som jag inte känner igen. Men det är något som jag brukar vara med om framför allt så är det då taxibilar som ringer när man inte känner igen numret.

Hej säger en röst, är det du som är David. Ååå herre Gud tänkte jag, ja det är jag lite tveksamt. Ja jag ska hämta dig nu jag är här. Och det var förstå då å Herre Gud jag har satt mig i fel bil. Vad gör jag nu? Men eftersom jag redan vi den här tiden kommit ut på motorvägen så fanns det inte mycket möjligheter till att vända. Så jag bad honom att ”bomma” turen. Att ”bomma” turen innebär alltså att man stryker turen ur deras bokningssystem.  Så att jag i alla fall inte skulle behöva betala 117 kr som det skulle kostat plus priset för den här taxiresan vars bil jag redan satt i.

Mot färden dit jag bor, märkte jag att han pratade väldigt mycket. Han ville fortsätta att distrahera mig egentligen eftersom han säkerligen märkte på mig att efter samtalet att det inte var rätt taxi. Jag känner mig väldigt hjälplös egentligen min kryckor låg i baksätet och jag kunde inte göra så mycket åt saken egentligen. Och jag fortsatte som sagt att hålla god min och det var inte lönt att tjata om priset. Och hela färden i sig var 37 minuter så att om inte annat så var det väl någonting positivt att man kom hem ganska snabbt. Och det blev ju betydligt mycket dyrare också och denna resan slutade på omkring 2000 kr och han tyckte att jag skulle betala när jag kom fram. Vilket jag först inte ville göra för att jag hela tiden hade hävdat att priset inte stämde. Samtidigt som jag rädd och försökte öppna bildörren och springa ut även om jag insåg att det var näst intill omöjligt eftersom kryckorna var i baksätet och jag inte kan förflytta mig framåt utan något stöd. Då låste han bildörren och jag kunde inte heller nå mina kryckor i baksätet heller.

Så det fanns inget annat att göra än att betala och sen låste han upp bildörren, gav mig mina kryckor och gav sig sedan iväg. Som tur var hade jag fått ett kvitto, där jag hade kostnaden, kilometrarna och registreringsnummer på bilen. När jag väl kom in så berättade jag för personalen vad som hänt. Personalen där jag bor och de sa någonting i stil med ”Herre Gud du måste polisanmäla det här, det stämmer ju inte, han har ju lurat dig och så vidare”.

Jag ringde också Skånetrafiken faktiskt för att kolla eftersom han påstod också att han körde för Skånetrafiken. Så jag ringde för att kolla om han gjorde det, men de hade inte hört talas om detta taxibolag överhuvudtaget. Och det var då det verkligen gick upp för mig en gång till att jag hade blivit lurad.

Under färden hade han nämnt något i stil med att du kan få prata med min revisor på samma ort där jag bor. Jag kände Herre Gud detta stämmer ju inte men jag googlade revisorer som skulle kunna passa men nej… Men det fanns ingen som sysslade med bedrägeri för taxiresor, vilket det egentligen var. Så det där la jag till sidan och ringde istället till polisen. Hämtade ut så mycket material jag kunde från den här taxiresan och sa ”hej, jag har blivit lurad, det ena med det tredje” ”utpressning, jag bokade en taxi, var fel taxi som hämtade mig” och ”det finns inget sätt för mig att se vilken taxi som ska hämta mig utanför bilen utan det vet jag ju först när jag sitter i bilen om det är rätt och då taxichauffören vanligtvis frågar efter mitt personnummer”.

Polisen svarade men ”Herre Gud detta är ju utpressning och det måste du anmäla och vad har du mer?” Så jag började leta fram allt jag hade, kvittona och jag började komponera ihop ett litet anteckningsbrev, som jag sedan gav till polisen. Där jag både hade mina känslor, vad han hade sagt och vad det kostade, vad det var för typ av person och kännetecken och så vidare.

Sen fanns det inte så mycket mer att göra än att vänta. Det här hände för länge sedan men jag har velat berätta om detta tidigare men jag har inte kunnat, eftersom jag gjorde en polisanmälan. Jag vill vänta och se vad som hände med denna polisanmälan men den lades ner. Och det är först nu som jag kan berätta om det.

Jag kan väl säga såhär att jag i framtiden så kommer jag att vara bra mycket med försiktig med i vilken bil jag sätter mig. Jag ringde med till Skånetrafiken och sa det att det vore bra om det finns ett sätt för oss som åker med Skånetrafiken att bekräfta att det är den bilen som vi sätter oss i ska åka med. Vad jag har märkt sedan dess är att dom har börjat fråga mer ingående, vart ska du? Vad heter du? Samt mitt personnummer som de gjort tidigare. Men jag kan också tycka att det är fult av sådana här människor att lura funktionsnedsatta människor eller människor som är i beroendetillstånd av andra människor att man lurar dem och att man sedan ska betala 2000 och hela tiden hävda att vi har samarbete med Skånetrafiken och så vidare fast de inte har det.

Jag kan väl tänka mig att han så det som ett ypperligt tillfälle att lura en funktionshindrad människa. Som tur är har detta inte hänt sedan dess eftersom jag är väldigt försiktig. De lade ner den här polisanmälan eftersom de inte kunde styrka brott, vilket de hade helt rätt i egentligen. För även om det stod ett namn i bilen och på företaget som körde så hade jag inte kunnat styrka vem det var eftersom jag inte riktigt såg vem det var eftersom det var mörkt i bilen. Jag hade inte så mycket mer att gå på än det som sades egentligen. Men det jag vill säga med denna texten det är att vara försiktiga när ni åker och var alltid på er vakt när ni åker. Fråga vart ni ska, om adressen stämmer som han har i sitt bokningssystem gentemot dit du ska, så det stämmer så du inte hamnar någon annan stans. För min egen del har jag slutat att beställa taxiresor från centralstationer eller tågstationer och så vidare eftersom på alla dessa ställen finns det ju sådana taxirutor, där fristående taxibilar hämtar upp andra kunder, vilket då i det stora hela var misstaget här. Att jag hade misstagit en vanlig bil istället för en bil skickad av Skånetrafiken. Att den inrullande bilen kom exakt samma tid som när den från Skånetrafiken skulle komma hjälpte inte riktigt heller. Med detta sagt vill jag önska er alla en fortsatt trevligt 2022 och vi hoppas på att detta år blir bättre och tack för att du har lyssnat.

/David