Foto av David

Håkan Larsson, logoped på Furuboda folkhögskola.

Håkan är logoped på Riksgymnasiet och Furuboda Folkhögskola & Kompetenscenter. Han är med i Cyberhjärta, ett projekt som involverar VR-teknik i sjukgymnastik. Jag fick turen att göra en intervju med honom.

Vem är du?
Jag heter Håkan Larsson, och är logoped. Jag jobbar på Riksgymnasiet i Kristianstad och Furuboda Folkhögskola & Kompetenscenter.

Vad är Cyberhjärta?
Okej David, jag berättar gärna, men vi börjar från början. Jag är med i Funkibator, en verksamhet starttad i Växsjö. Där är det många som jobbar, som har egna funktionsnedsättningar. De bedriver många projekt, bland annat Cyberhjärta, som är ett spelprojekt. Projektet går ut på att använda VR-teknik, och använda det för att träna.

Vad är VR?
VR betyder Virtual Reality. Ungefär skapad verkligen på svenska. Du får på dig en hjälm eller sätter på dig ett par glasögon, som gör att det känns som att du hamnar inne i spelet. För att styra använder hur handkontroller eller så kan du också styra med hjälp av ditt huvud, beroende på vad du spelar.

” Det känns som om att man är i ett rum, och så får man gå runt där, och så plötsligt kommer det fram någon. Det känn som om man befinner sig där som om att man nästan rör vid en, går runt en och… Eller om man skulle åka en bergochdalbana, så känns det som om att man sitter i den. ” berättar Håkan glatt.

Hur kan man träna sjukgymnastik med VR?
Det finns många olika saker som du kan träna med VR. Till exempel så kan du träna din koncentration, rörelseförmåga eller uthållighet. Sen är det bra om en sjukgymnast är med, så

Har du märkt någon skillnad att träna med VR, jämfört med vanlig sjukgymnastik.
Många som tränar hos Funkibator, har ju en funktionsnedsättning som de får leva med hela livet, eller kanske en stor del av livet, och man kanske inte märker så stor skillnad när man håller på och tränar utan VR. Det gör ju att det kan bli ganska tråkigt att träna, att det tar emot lite grann. Kan man då hitta olika sätt för att göra träningen roligare, så blir det roligare att träna också fats man inte tänker så mycket på det. Jag tror också att det blir mer motiverande.

Finns det tillgängligt att köpa, eller är det något som bara en habilitering kan ha.
Håkan berättar vidare om att man kan köpa VR-prylar i vanliga affärer. I vilken datorbutik som helst. Där kan du köpa ett par glasögon, till exempel från Samsung. Sen sätter du bara din mobil i glasögonen. Sen kör du igång. En app som fungerar med dessa, finns där man brukar ladda ner appar och kostar kanske 8-10 kr. Det kan också gå upp emot 50 kr, beroende på kvalitet på appen. Det finns också gratis appar för detta, vilket gör att allt som allt så blir det inte jättedyrt.

Hur länge har du hållit på med Cyberhjärta?
Vi har hållit på ungefär ett och ett halvt år, och jag ramlade in lite grann som en konsult i det här projektet. Den som är projektledare heter Jesper Petersen, och är en inbiten datorspelare. Han har alltid gillar spel och hade en idé. Jag själv har hållit på med att anpassa datorspel så att människor med kognitiva svårigheter ska ha fått möjlighet att spelat dom sedan slutet på 80-talet. ” Jag har hållit på ganska länge” tillägger han och skrattar.

Jag har tidigare också varit med i ett projekt som kallades Intragera, för längesedan som inte längre finns idag.

Finns det för och nackdelar med den här typen av projekt.
En nackdel kan ju vara att man fastnar i ett spel, och så spelar man bara det. Men man träffar andra människor också vilket är positivt. En annan nackdel med VR är att man måste tycka det är OK att ha ett par glasögon på sig, eftersom man annars inte kan spela VR-spel. Man blir också utestängd från den övrigt, vilket kanske inte alla tycker är OK. Därför måste man ha olika typer av lösningar.

En fördel med spelvärden överlag är att det finns många projekt som man kan delta i.

VR kan passa de flesta men, eftersom man kan spela VR på många olika sätt, så kan man hitta något som passar alla.

Håkan har mycket och säga just denna frågan och han fortsätter:
– Om man bara har ett fungera öga, så kan man inte heller spela med VR- glasögon, eftersom VR ger en dubbelbild vilket gör att man måste kunna se med båda ögonen, vilket är en nackdel, eftersom du inte får djupseendet. Det kan också ge yrsel eller huvudvärk, om man är ovan.

Håkan rekommenderar också att man inte ska testa VR om man har epilepsi.

Hur stort är utbudet för VR-spel, jämfört med andra spel?
Där finns ju mängder av spel, men det är ju också så att jämfört med vanliga spel så ger VR mer upplevelse.

Cyberhjärta har också haft ett samarbete med Riksgymnasiet. Hur gick det till?
Riksgymnasiet har i samarbete med Cyberhjärta anordnat ett antal spelträffar.  Två elever på Riksgymnasiet är också med i projekt och hjälper mig att leda träffarna. Sen kommer det också elever som vill testa och det är bra eftersom man träffar många, och det alltid finns någon som testat  spelen och kanske vill testa något nytt. Man ger varandra idéer.

”Det är väldigt uppskattat av eleverna, och grymt kul.” fyller Håkan i, och hans arbetsrum fylls av skratt, från både mig och Håkan som känner igen oss i glädjen som det ger med VR.

Personligen så tycker jag att det är fantastiskt att man kan kombinera spel med sjukgymnastik för att kanske göra den roligare.

/David