Bild: Covid-psyke

Bilden som Rebecca har gjort är en abstrakt tolkning av två ansikten.

Utmattning
Pandemin som nu pågått i över ett år har påverkat de flesta av oss på ett eller annat sätt. För mig personligen har jag upplevt en extrem sorts utmattning. I och med alla begränsningar som covid har orsakat så har jag hållit mig hemma så mycket som möjligt i och med att man ändå inte har kunnat göra saker som tidigare. Till exempel äta ute, gå i affärer och umgås med vänner bland mycket annat. Isolering påverkar oss människor negativt på olika sätt, speciellt under långa förhållanden.

Det används till och med som ett straff för fångar i fängelse som beter sig illa. Här i Sverige har vi dock haft turen att ändå kunna röra oss relativt fritt och många kan fortfarande jobba bland annat.

Med mina diagnoser i åtanke
Jag har märkt en stor förändring rent psykiskt med mina diagnoser i åtanke sen jag började vara hemma mer.

Min vardag, även innan covid, är fylld av bråk mellan mina diagnoser. Medan min adhd påverkar mig på så sätt att jag är väldigt rastlös och väldigt hyperaktiv och rätt impulsiv (och lite jobbig kan man väl säga) så är jag extremt känslig för intryck. Sociala situationer tar också mycket kraft. Min kropp slappnar aldrig av, inte ens när jag sover. Det är dock mycket på grund av min ptsd. Men det jag har märkt som har blivit värre är min sociala ångest och tryggheten med att isolera sig. Samtidigt som jag blir som ett barn igen när jag får mina hyperaktiva stunder.

Det jag menar med att jag blir som ett barn igen är att jag känner mig och beter mig som jag gjorde innan jag började med mediciner för min adhd. Jag var inte bara jobbig för andra omkring mig, jag störde mig på mig själv och var så arg och ledsen för att jag inte kunde styra saker jag sa och gjorde. Jag var extremt impulsiv, gjorde först och tänkte efter. Jag har tagit medicin för min adhd i 16 år och den hjälper väldigt mycket. Men den här isoleringen har gjort mina hyperaktiva stunder värre än innan.

Hur sömnen påverkats
Min ptsd påverkar min sömn varje natt och har gjort det i åratal. Det har lett till att jag gnisslar mina tänder så mycket att flera spruckit och gått sönder. Detta har blivit värre och jag biter sönder bettskena efter bettskena, dom håller inte länge kan man väl säga. Dock är det såna man köper på apoteket och inte en ordentlig som man gör hos tandläkaren. Ska dock få det gjort om någon månad som tur är, dom där tillfälliga bettskenorna är inte billiga.

Hoppas…
Vi får alla hoppas att den här pandemin är över och att vardagen kan få tillbaka sin rytm igen. Under tiden får man helt enkelt försöka hitta sätt att klara av den dagliga kampen med ångest och allt annat som påverkats av covid-19. Under tiden så får vi alla fortsätta göra vår del i att hålla avstånd och försöka minska spridningen.

/Rebecca