sockar

Tecknad bild med två olika strumpor i olika färger

Jag valde att skriva en artikel och publicera den när jag av en händelse såg att Adelina, 7 år och en sprudlande glad tjej med Downs Syndrom fått ge ut sin egen bok. Jag blev genast väldigt imponerad och såg detta som en väldigt bra “ögonöppnare” för just Downs Syndrom tillsammans med Rocka sockorna dagen.

Jag ska erkänna att jag för egen del när jag möter en person/personer med just intellektuella funktionsnedsättningar blir väldigt osäker på hur man bemöter de. Jag besitter inte riktigt den kunskapen själv och därför tycker jag att detta är ett perfekt initiativ att man har skrivit den här boken.  När jag var liten fanns det ingen litteratur som förklarade olika funktionshinder på detta sättet som idag. Jag blir så stolt och glad när jag tänker på vilken kunskap dagens barn kommer att ha som vuxna.

Boken heter “Adelina och de rockiga sockorna” och är en av två böcker i serien om Adelina. Till största delen är boken skriven av Adelinas mamma Linda Wenthe tillsammans med medförfattare. Förutom väldigt enkla och fina bilder så innehåller boken också tecken vilket jag tycker är väldigt kul för att det ger dig som läsare också en inblick i och förståelse för hur Adelina gör sig förstådd och kommunicerar. I boken finns också en QR-kod där du också genom en film kan lära dig tecken tillsammans med Linda och Adelina.

Äventyret med Adelina och “de rockiga sockorna” börjar med en liten introduktion kring vad Downs syndrom är och vad det är som gör att man får det.

Sedan fortsätter boken med att Adelina vaknar på morgon och inte kan välja vilka strumpor hon ska ha på sig så hon väljer två olika.

De poängterar också något väldigt viktigt att man även fast man har Downs Syndrom så är  som vilka barn som helst fast att man behöver längre tid på sig att lära sig vissa saker som att till exempel prata. Vi får också reda på   varför man rockar just sockorna: Det är för att en kromosom påminner om två hälar emot varandra. (Det visste jag inte)

“Rocka sockorna” infaller varje år i Mars sedan 2006 för att lyfta fram Downs Syndrom och öka medvetenhet kring funktionsnedsättningen men den visar också på vad jag tycker är ett tydligt “statement” att alla är olika, det får vi vara och det är bra!

/Elin