Bild på Emelie som tittar på en platta

En bild på Emelie bakifrån där hon tittar på Bergs Superlag på en surfplatta.

Idag den 3:e december är det Internationella funktionshinderdagen. Jag vill uppmärksamma denna viktiga dag genom att tipsa om ett TV-program som visar människors olikheter och hur fint det är att vi alla är unika.

Handling
Erik Berg som tidigare spelat fotboll i Djurgården, har blivit ny tränare för deras handikappfotbollslag. Det är snart dags för laget att spela SM och deras mål r naturligtvis att vinna. Erik hjälper dem att utveckla sitt spel och bli tightare som lag.

Förutom att titta på fotboll får man också lära känna spelarna genom detta program. Erik och hans fru Carina umgås med dem och man får ta del av deras liv. Dörren öppnas till deras hem, deras arbetsplatser och de berättar om sig själva och sina intressen. I programmet visas också samtal med föräldrar, kompisar och arbetsgivare, de berättar om spelarna, vad de har för funktionsnedsättning och hur deras uppväxt varit. Många har spelat i laget länge, den yngsta spelaren är 15 år och den äldsta är över 50.

Erik och Carina umgås mycket med laget ock de hittar på olika aktiviteter tillsammans. I det första avsnittet har de en grillfest på deras landställe, där de bland annat får köra åkgräsklippare, äta god mat och spela basket. Erik och Carina vill lära känna spelarna bättre och deras ambition är att bli starkare som grupp. I ett annat avsnitt har de en loppis för att samla in pengar till klubben. Alla spelare får leta upp saker hemma som de kan tänka sig att sälja, och sedan hjälps de åt att prissätta föremålen.

Carina träffar flera av spelarna enskilt, för att komma dem närmre och lära känna dem bättre. Hon är hemma och fikar hos en kille och han får visa sin nya lägenhet, han har nyligen flyttat hemifrån. Han leder Carina till ett rum där tavlor står uppställda på en hylla.

”Här är mitt favoritrum. Här är det som himmelriket när man kommer in, himmelriket. Jag kommer till himlen, de finns i himlen. Det där är morfar, sedan är det farfar, sedan är det farmor och mormor.”

Ett riktigt lyckopiller
Jag tycker verkligen om det här programmet. Spelarna är riktiga glädjespridare och man känner hur roligt de tycker det är att spela fotboll. Många av de är väldigt frispråkiga och det är fantastiskt att få ta del av. De håller inte upp några fasader, utan visar sig själva precis som de är, vilket är så befriande. Alla i laget har olika förutsättningar, men alla har samma brinnande intresse för fotbollen och det är det som spelar roll.

”Det härligaste med att ha blivit med fotbollslag är att jag har fått 27 nya kompisar. Jag tror aldrig att jag har känt mig så välkommen in i en grupp, någonsin. Jag har aldrig haft så lätt att prata, jag har aldrig kommit så nära någon så snabbt som jag gjort med flera i laget.” berättar Carina i ett avsnitt.

Vi behöver fler TV-program, filmer och serier där olika funktionsnedsättningar representeras och just därför tycker jag att detta är ett väldigt fint initiativ. Alla människor ska få ta plats i medierna, för att visa att vi alla är olika och det är helt fantastiskt. Glädjen som spelarna förmedlar är underbar, jag sitter och ler för mig själv varje gång jag tittar på programmet, och i vissa scener blir jag rörd till tårar för att det är så fint. Det är så underbara människor som sprider glädje och värme omkring sig. Det märks hur mycket de tycker om att ha Erik och Carina som tränare, och de tycker det är lika roligt att umgås med laget.

Jag rekommenderar varmt att titta på det här programmet, om du vill känna glädje och se ett gäng människor som älskar det de gör. Programmet finns att streama på Discovery+.

Trailer till programmet: https://www.youtube.com/watch?v=HwzvAC7PsEM

/Emelie