För ett tag sedan så kom en nyhet som gjorde mig väldigt glad. Att byggnaden mer känd som Globen i Stockholm, numera bytat namn till Avicii Arena. Namnet är taget för att hedra minnet av den stora svenska musik-exporten inom elektronisk dans musik, Tim Bergling. Eftersom Tim växte upp i Stockholm så föll det sig naturligt att namnvalet blev just hans artistnamn. Men varför då egentligen?

Ett steg för att motverka psykisk ohälsa.
Okej, vi spolar tillbaka tiden lite. Jag minns det som igår. Året var 2018 och nyheten kommer som en chock när jag sitter i samtalet och pratar med min kompis. Vi båda hade pratat om roliga saker som bara han och jag tyckte var kul. Min kompis tystnar ganska snabbt därefter. Det tar ett tag och sen utbrister han, att Avicii är död på grund av självmord. Jag kunde först inte tro mina öron. Jag trodde att han skojade, att det hela bara var en fortsättning på vad vi pratat om precis innan.

Jag var tvungen att kolla nyheterna – och att Avicii nu var död, var nu överallt. Det hela tog väldigt hårt på mig. Därför blev jag väldigt glad att namnbytet blev just Avicii Arena. För att hedra honom. Det var känt att Tim Bergling inte mådde bra den sista tiden i livet, tyvärr. Detta skildras också i den hyllade dokumentären ”Avicii – True Stories”. I dokumentären får man följa Tim på turnéer som är långt mycket mer än vad en människa – inom musikbranschen eller inte – egentligen klarar av.

Tim Bergling-stiftelsen
Bakom beslutet till namnbytet står bland annat Tim Bergling-stiftelsen. En stiftelse som startades av Tims föräldrar, till minnet av Tim, men för att motverka psykisk ohälsa. Jag tycker detta är ett väldigt bra initiativ som sagt, framförallt eftersom jag själv inte mådde så bra under min gymnasietid. Arenan kommer förutom att vara en plats för musik och konserter – precis som Globen också var – också vara ett forum för att förhindra psykisk ohälsa.

Läs gärna mer om stiftelsen och deras arbete genom att klicka här. (sidan är på engelska och öppnas även i en ny flik)

Hör Tims pappa, Klas Bergling berätta mer om namnbytet i klippet nedan:

Tack för att du har läst…

Tänk på att vara snälla mot varandra – tillsammans förebygger vi psykisk ohälsa!