Ända sedan jag flyttade hemifrån har jag velat automatisera min lägenhet. Ett projekt som jag börjat så smått på.

Vad innebär det att automatisera en lägenhet?
I stora drag innebär det att man får saker att hända själv, i mitt fall i min lägenhet. Om man vill kan man automatisera ganska mycket. Allt från lampor till termostater och lås. Jag har dock valt att fokusera mest på

Foto på hur SwitchBot ser ut när den är monterad på strömbrytaren

Foto på hur SwitchBot ser ut när den är monterad på strömbrytaren

lampor, något jag till en början trodde skulle bli lätt. Det är ju bara att välja ett märke, köpa, installera, sen är det klart trodde jag… Tills jag upptäckte att jag mestadels har lysrör och inbyggd belysning. Hur skulle jag göra nu?

Jakten på ett alternativ…
Då jag som sagt bor i en lägenhet så måste jag tänka lite på framtiden också. Vad händer när jag en dag flyttar, då måste jag återställa allt till så som det var. För jag har inga planer på att bo här resten av mitt liv. Med detta i åtanke så var jag tvungen att hitta något som jag enkelt kan återställa.

Efter att ha suttit på Google i ett par timmar, letat och letat, så hittade jag det; en grej jag kunde sätta på strömbrytarna till vardera badrum och i köket. Den här grejen fungerar som en liten arm som fäller ut sig och i sin tur trycker på knappen. Detta är mitt senaste tekniktips. Själva installationen var enkel, det var bara att riva bort skyddet för den dubbelhäftande tejpen och fästa den bredvid strömbrytaren. Eftersom jag bara fäst den bredvid knappen , som sedan trycker på knappen åt mig så kan jag fästa denna lilla saken varsomhelst. Jag har satt den på de ställen där jag tyvärr har lysrör eller inbyggd belysning. På så sätt har jag lyckats att automatisera ett lysrör.  Perfekt.

Beställde från USA
När jag hittade den här saken så fanns den inte tillgänglig i Sverige, och eftersom jag verkligen ville ha den så var det vara att beställa från USA. Det var lite läskigt faktiskt. Skulle det fastna i tullen? Ibland händer ju det för att det lätt kan tappas bort grejer. Skulle jag bli nöjd? När  jag beställde var jag i alla fall nöjd. Fyra stycken armar som jag kallar dom och en smart brygga, så att jag enkelt kan få in dessa i Google Home. Detta innebär att jag kan styra lamporna i mitt kök eller badrum med rösten.

Appen Switchbot
I den tillhörande appen Switchbot kan jag också få ännu mer kontroll över mina armar, i appen kan jag efter att ha skapat ännu ett nytt konto, lägga till nya armar eller någon av deras andra produkter, till exempel en sak som drar i gardiner åt en. Eller också att schemalägga när armen ska tända och släcka mina lampor. Man kan också lägga in olika tider för olika dagar. Smidigt då jag går och lägger mig olika tider beroende på om det är helg eller inte. I appen kan jag också se om något inte fungerar som det ska, inte för att det hänt… än, men man vet ju aldrig.

Sammanfattning
Eftersom jag vet med mig att jag kan skriva om detta i evigheter, men samtidigt inte vill att denna texten ska bli längre än nödvändigt så tänker jag att här kommer en sammanfattning.. Switchbot är en produkt som du kan sätta på befintliga strömbrytare som i sin tur fäller ut en liten arm som trycker på knappen åt en. I mitt fall så använder jag det till lampor där det inte är möjligt att byta ut lampan i sig. För mig funkar det jättebra och jag är så nöjd med att jag slipper tänka på lamporna framförallt på kvällen då de släcks automatiskt. Jättesmidigt. Sedan jag köpte dessa så har produkten kommit till Sverige. Jag  rekommenderar produkten till alla sim vill automatisera lampor, eller egentligen vad som helst som har en knapp.