Bild: Rebecca – ” Min mening med just bild är att livet har sina upp och nedgångar, samt ljusa stunder och mörka stunder. Men genom prövningar så växer vi och lär oss saker om oss själva som individer, varje dag.”

Inför Världsautismdagen den 2 april skulle jag vilja dela med mig av några tankar om vanliga fördomar om just denna neuropsykiatriska funktionsnedsättning.
Med det menar jag vanliga antaganden om personer med en autistisk funktionsnedsättning.

Flickor kan också ha autism
Det är relativt känt att autism är en diagnos som är vanlig för pojkar att få. Men den påverkar även flickor. Enligt en officiell statistik så förekommer fall av autism hos 1 av 1000 barn. Och det är sant att det är vanligare hos pojkar, och tyvärr är det då ofta som flickor inte får rätt diagnos eftersom det är lite ovanligare. Men jag är själv ett utav många bevis på att denna funktionsnedsättning även drabbar flickor. Jag fick diagnosen asperger efter att jag hade spenderat två veckor på Bup akuten för barn i Eskilstuna när jag var 10 år gammal. Men läkaren som gav mig min diagnos gjorde ingen riktig utredning, utan sa endast att det var tydligt att detta var asperger och skrev sedan bara ner det i mina papper. Jag hade ett år där innan fått diagnosen svår adhd och autistiska drag. Sen blev jag utredd igen för asperger när jag var 14 år gammal, eftersom den första läkaren inte hade gjort en riktig utredning. Det slutade med att jag fick diagnosen asperger fastställd efter den mer grundliga utredningen.

Alla som har autism har inte savant syndrom.
Filmen ”Rainman” från 1988 är en film som de flesta känner till. Det är en berättelse baserad på en verkligen man vid namn Kim Peek, som var en såkallad ”megasavant”. En undersökning har visat att en av tio person som diagnostiseras som savanter har autism, och där finns många likheter i de båda diagnoserna. Men, alla som har en diagnos inom autismspektrumet, är inte savanter. Man har ofta ett special intresse och ofta är det så att man snabbt blir otroligt duktig på just de intresse man har när man är autistisk. Men få har de extrema förmågor som tex Kim Peek hade.

”Människor med autism förstår inte skämt, alls”
Det är vanligt för människor som har någon diagnos inom autismspektrumet att ha svårt för ironi och sarkasm. Men det innebär inte att alla har lika svårt för det. Vissa lär sig allt eftersom att hänga med i skämt och utvecklar så småningom en riktigt god humor. Har man endast diagnosen autism, kan det innebära att man kanske inte kan prata eller kommunicera alls till en början av livet. Men det finns områden inom det stora autismspektrumet där man kan vara autistisk men ändå ha relativt god kunskap inom det sociala området. Det finns tex komiker, skådespelare, musiker och vetenskapsmän som har en diagnos inom autismspektrumet. Det är ett så otroligt stort spektrum, och har man träffat en person med autism, så har man bara träffat EN person med autism. Alla är olika och har utvecklat olika egenskaper och har kommit olika långt ibland annat det sociala området. För att avsluta denna del så vill jag gärna dela med mig av att jag själv tycker att jag har väldigt bra humor. Dock är det oftast bara jag som tycker det, men det är bra att kunna underhålla sig själv.

”Du ser inte autistisk ut!”
Detta är något jag själv har fått höra många gånger om, och som många föräldrar med barn som har autism har fått höra. Att deras barn ser fullt ”normalt” ut, som om det vore en komplimang. För mig har detta varit både en nackdel och fördel. Nackdelen är att eftersom mina diagnoser inte syns, så är det svårt att bli tagen på allvar när jag försöker förklara att jag har svårt med vissa saker och hur svår ångest jag kan få och som jag har kämpat med hela mitt liv. Jag har varit tvungen att lära mig den hårda vägen hur det sociala kan funka, och det är fortfarande extremt jobbigt ibland. Människor kan utnyttja den som inte förstår kroppsspråk och signaler, och som plus på det har dålig självkänsla och är osäker i sig själv.

Människor kan håna och manipulera och helt enkelt använda sig av detta till sin egen vinning, på flera olika sätt. Detta är saker jag tyvärr har fått uppleva många gånger i mitt liv. Fördelen med att mina diagnoser inte syns, antar jag är att jag kanske inte står ut så mycket i mängden, så länge jag tyst det vill säga. Jag har en tendens att prata väldigt mycket. Och ofta när jag försöker få fram något jag vill säga, så får jag inte riktigt fram det jag vill, vilket gör mig extremt frustrerad och så fortsätter jag prata och för att få fram det jag ville säga, men så känner jag och hör själv hur dum jag låter, vilket slutar med att jag blir väldigt nedstämd. Men ska man se något positivt i allt så kanske jag skulle bli en bra radiopratare.

Tre saker som har hjälp mig
Jag fick ett väldigt bra tips av en terapeut för flera år sedan. Något som är rätt vanligt för människor som har en diagnos inom autismspektrumet är att ha svårt för ögonkontakt. Detta är något som jag kämpade med i min barndom. Men terapeuten sa att jag skulle prova att istället titta på näsan eller mellan ögonen, eller fokusera på något annat i ansikten som är nära ögonen, för då undviker jag ögonkontakt men samtidigt visar jag respekt för den jag pratar med och personen jag pratar med uppfattar det som ögonkontakt. Sen har jag hittat olika strategier för när jag måste gå/åka någonstans själv.

Detta är dock inget ovanligt, men jag lyssnar ofta på musik på hög volym. För då hör jag endast musiken, och inget annat. Jag har en väldigt bra hörsel, och när jag är trött blir min hörsel ännu känsligare och allt får samma volym, vilket kan orsaka ångest eller meltdown för mig. Något mer jag lärt mig är att jag måste vila. Jag är tvungen att ha minst en – två dagar i veckan då jag bara få vara ensam, sitta hemma och inte göra någonting, för att jag ska fungera över huvudtaget.

Det tar längre tid för oss inom autismspektrumet att hänga med bland annat i det sociala, men ger man oss tid och förståelse så lovar jag att bakom det tysta, ensamma barnet som får meltdowns av för mycket intryck och förändringar, så lovar jag att där är en underbar människa bakom diagnosen, lika kapabel till framgång som alla andra.

För mer information om autismspektrum:
https://www.1177.se/Skane/Fakta-och-rad/Sjukdomar/Autism/

/Rebecca