(Tidigare delar i artikelserien ”Hur hör vi egentligen?”  , ”Hur fungerar ett audiogram?” och ”Säger ditt audiogram allt om din hörsel?”.)

Som avslutning på ett reportage med två audionomer om hur örat och hörseln fungerar bad jag dem berätta om de vanligaste frågorna de får från sina brukare. Läs vidare för att få reda på vilka frågor det var, och framför allt svaren!

 • Kommer hörseln bli sämre? (Alternativt, kommer den bli bättre?)
  – Om man har en sensorineural hörselnedsättning så blir den inte bättre, antingen förblir den samma hela livet eller så försämras den. Om det är ett ledningshinder kan det variera, graden av hörselnedsättning kan förändras och så finns det medicinska åtgärder för att förbättra hörseln, till exempel operation.
 • Finns det något annat hjälpmedel utöver eller istället för hörapparat?
  – Nej, hörapparaten utvecklas och blir hela tiden bättre, men det är fortfarande hörapparat som gäller.
 • Blir min hörsel bättre av att använda hörapparat eller blir den sämre?
  – Nej, hörapparaterna kan inte ”bota” hörselnedsättningen men man hör bättre medan man använder hörapparaterna. Man kan uppleva det som att hörseln försämras av att använda hörapparat, men det stämmer inte. Det beror på att man hör bättre med hörapparat och när man använt den mycket så har man vant sig vid att höra så bra. När man sedan tar av dem har man något att jämföra med, och upplever därför sin vanliga hörsel som sämre i jämförelse.
 • Behöver jag verkligen två hörapparater?
  – Ja, det är starkt rekommenderat att ha två. Vi har ju två öron, alltså behöver man höra lika bra på båda för att få en jämn ljudbild.
 • Behöver man använda hörapparaten hela livet?
  – Ja, så länge man har en hörselnedsättning behövs de.
 • När kan man börja använda hörapparat?
  – Så fort som möjligt efter att man upptäckt hörselnedsättningen. Det är vanligt att barn får hörapparat när de är några månader gamla – ju tidigare desto bättre.
 • Hur länge ska jag ha på mig hörapparaterna per dag?
  – Så länge som möjligt, men det är förståeligt att man vill vila öronen ibland. Om man är ny med att använda hörapparat kan man mjukstarta i början tills man vant sig. Olika personer har olika lång tillvänjningsperiod. Extra viktigt är det för små barn att använda hörapparaten så mycket som möjligt för att de ska få en god språkutveckling.
 • Är hörselnedsättningen ärftlig?
  – Det beror på, men särskilt skador på innerörat kan vara ärftliga.
 • Hur vet man ifall den är ärftlig?
  – Det finns genetiska prov man kan göra. Det vanligaste kallas Konexin 26 men det är inte helt avgörande utan hörselnedsättningen kan vara ärftlig även om det testet visar negativt.

Vill du läsa mer kan du prova att gå in på följande sidor:
http://horselboken.se

http://dhb.se

http://www.hrf.se

/Ida