Bild på en man med svart tröja. Text på tröjan är Respect

En man med svart tröja, som har texten ”Respect”
Photo by Tiago Felipe Ferreira on Unsplash, The picture is free to use

– Har du glömt nycklarna igen? Är du dement?
– Jag hör dig inte, jag kanske är lite döv…
– Ta det försiktigt med gräsklipparen nu, så du slipper amputera benen!
– Du svär för mycket, har du Tourettes eller?

Dessa skämt kan kanske verka harmlösa. Jag ska inte sitta på en hög häst och säga att jag aldrig har dragit dem… Jag har väl kallat mig dement när jag glömde någons födelsedag. Jag har kanske sagt att jag inte når godiset på översta hyllan, för jag är minsann kortväxt. Vad är då skillnaden mellan dessa skämt och andra, något mer acceptabla skämt? Skillnaden är väl när man skämtar på någon annans bekostnad och när man bara skämtar för att det är roligt.

Vi kan dra ett exempel.
På naturkunskapen berättade vår lärare om en sjukdom där hjärnan säger åt kroppen att växa alldeles för mycket, så att folk med den här sjukdomen blir riktigt långa, och till slut orkar inte hjärtat pumpa ut blod till hela kroppen. Vår lärare nämnde också att människor som har den här sjukdomen ofta får lite problem med synen. Jag, som är 156 cm lång, räckte upp handen och sa: ”jaha, då vet jag varför jag är blind”. Alla skrattade.

Varför var då detta ett ok skämt?
Jo, för jag skämtade på min egen bekostnad, ingen annans. Om jag däremot skulle göra mig lustig över någon med en hörselnedsättning för att de svarar konstigt på mina frågor, eller skratta åt någon som stammar, för ”gud vad roligt de pratar”, då skulle jag skämta på någon annans bekostnad, och det är en helt annan sak än att jag skämtar om olika orsaker till att jag är blind.

Vad vill jag då säga med denna artikel?
Jag tänker att det är viktigt att inte göra sig lustig över andra. Så länge du inte gör det, så är jag glad.

/Milla