Det här med att skaffa sig en kompis, kan ibland vara svårt. Jag minns själv hur blyg jag var första dagen i skolan. Men jag fick min första kompis redan den dagen. Men vad gör man om det inte blir så…?

Det första jag tycker man ska göra, är att inte vara blyg. Ibland kan det vara jätte svårt. Men man kan ju alltid prata med någon i familjen, om hur man lättast kommer över det. Det jag gjorde var ju det lättaste man kan göra (enligt mig), jag gick fram till en massa personer och började prata med de. Jag kall pratade mycket om allt möjligt. En annan sak jag gjorde mycket var att snacka då och då med människor från min skola, hittade gemensamma intressen och blev vänner med dem. Om jag inte fortfarande haft några vänner vid det här laget, hade jag snackat med en lärare så att han/hon hade gått ut med detta i klassen. (Jag vet att de kan verka skämmigt, men de är bättre att det är det, och att man tillslut får några vänner, än att inte ha några vänner alls).

Men hur gör man då om man kommit förbi lågstadiet och fortfarande inte fått några vänner?
Om du kommit förbi lågstadiet, och känner att man fortfarande att man är ensam, så ska du absolut inte vara rädd för att vara öppen och social, (samma sak här, prata om allt möjligt). Om du har en assistent på skolan, be då honom / henne om råd.
Om du känner att du behöver prata med någon annan vuxen på skolan om detta kan du prata antingen med kuratorn eller skolsköterskan. Kanske din klassföreståndare / mentor kan hjälpa dig med idéer.

Hur gör man på fritiden då….?
Vi alla har säkert varit där? Suttit hemma på ett lov, inte vetat vad man ska göra. Mitt bästa förslag här är att ta kontakt med din habilitering, (som säkert har ett blad med aktiviter under loven. Åk på någon av dessa, (de finns garanterat andra deltagare som anmält sig)). Samma sak kan även gälla efter skolan, man åker kanske på träning som habiliteringen håller i, och får kanske samtidigt en massa nya vänner.

/David