Bild på en väskaJag är en pigg och levnadsglad tjej som har många intressen. Allt ifrån att skriva och titta på film till matlagning, att pyssla och sy då det är ett av många sätt för mig att få använda min kreativitet.  En annan sak som jag uppskattar och som jag tror utvecklats mer nu när jag blivit äldre är att resa och få uppleva olika saker och nya platser.

Många gånger kan det upplevas lite svårare när man ska resa med rullstol, dels för att det kanske är första gången en resa sker under de förutsättningarna för dig och din assistent, eller första resan på egen hand. Det kan också vara svårt att veta vilka resmål som är rullstolsvänliga och inte.
Så vad finns det för olika alternativ om man skulle komma till ett ställe och det skulle visa sig att det inte är tillräckligt anpassat? Jag har själv råkat ut för detta ett ex antal gånger under mina resor, därför jag tänkte dela med mig av mina bästa restips.

Hur fungerar det med kollektivtrafik
Jag åker för det mesta kollektivt när jag är ute och reser, visst fungerar det bra med sin egen bil också men jag tycker att kollektivtrafiken är att föredra när jag är ute med min assistent.
En annan anledning är att jag tycker att det är väldigt mysigt att åka tåg och buss. Det ger mig en trevlig känsla av att jag “faktiskt är ute på egen hand “ och jag tycker dessutom att det är väldigt kul att titta på folk.
Om jag väljer att åka kollektivt eller bil beror på vart jag ska och hur min dagsform är vid just det tillfället samt hur länge jag planerar att vara iväg. Ska jag bara vara iväg i en halvtimme  eller bara 20 min tar jag oftast bilen och då brukar assistenten köra mig i vår bil (det har med försäkringar och sådant att göra.
När det däremot gäller  en utflykt som kommer att ta en heldag  som jag planerat in under en längre tid till köpenhamn till exempel, tycker jag att kollektivtrafiken är att föredra, det är dessutom mycket smidigare i mitt fall.
Det här med att åka kollektivt brukar fungera jättebra för mig men det är ju väldigt olika från person till person, för dig kanske det passar bäst att åka bil även vid längre utflyktsmål och då ska du göra det, vi är olika som sagt och tur är väl det?

Stå på dig!
Om du föredrar kollektivtrafiken, precis som jag? Då ska du veta att det finns speciella platser för rullstolar, cyklar och barnvagnar på tågen. Ibland hände det att platserna är upptagna av allt annat än de personerna/fordonen som har rätt till platserna ska vara där, till exempel rullstol och barnvagnar, var isåfall inte rädd för att förklara och be de  att flytta sig eller fråga någon personal om hjälp. Självklart kan det vara svårt att veta om personen som lagt beslag på platsen verkligen behöver den. Mitt råd är att fråga. Då får du reda på vad som gäller.

Ett annat råd jag kan ge till dig som är på resande fot är att om du får problem eller undrar något så fråga de som jobbar ombord, de brukar vara så hjälpsamma och hjälper dig säkert gärna.

Om tillgängligheten sedan inte är det bästa när du nått ditt utflyktsmål, prata dig samman med din assistent och kom på egna knep. Det är väldigt viktigt att ni pratar med varandra så att ni kan komma fram till ett bra resonemang som passar er båda men kom ihåg! Även om du är ute med en assistent, så är det fortfarande du som är i centrum, det är du som har behov av en assistent som ska känna dig tryggast. Assistenten finns bara med som en hjälpande hand, jag har full förståelse för att det i ett sådant läge, för att det är jättelätt att det känns som en kompisrelation, så brukar det för det mesta bli för mig och då är det lätt att trampa i fällan och börja ta för mycket hänsyn till det assistenten tycker och tänker och gör. Det här med att ta för mycket hänsyn är något som jag har haft och fortfarande har jättesvårt för att  inte göra, för att det blir lätt när man är ute och hittar på roliga saker att glömma att det faktiskt är en arbetssituation för den andra parten men gör ett försök och tänk på att i slutändan så är det du som behöver hjälpen som ska gynnas mest över besluten ni tar, det är som sagt svårt och det är en övningssak som jag fortfarande tränar på för fullt så därför kan det ju lätt att tänka att det är ju lätt för mig att sitta här och skriva de här raderna men jag vill hjälpa andra och ge tips och råd för att hjälpa till med de erfarenheterna som jag har av saker och ting så att inte fler begår mina misstag och då kan jag ge er rådet att öva och bättre än vad jag har gjort.

Att resa utomlands, komma av och på flygplanet
När det sedan kommer till utlandsresor och flygplan så kan du om du är i behov av det, boka assistans vid det tillfället som du bokar flygbiljetterna och  det kan även göras vid incheckningen på flygplatsen.  De gör allt de kan för att du ska få den assistansen som passar just dig så att du ska känna dig så trygg som möjligt. Assistansen erbjuder de vad jag vet på alla flygplatser och i alla länder och du som har assistans slipper kön till ombordstigningen och blir boardad först.

London- ett rekommenderat resmål
Om jag får tipsa om ett resmål som är speciellt lämpligt för dig med rullstol så är det utan att tveka London. De är fantastiska på att hjälpa till!
Jag fick komma av och på bussar först och inne i en väldigt rolig butik som det finns flera av i London, “primark”  finns det till och med en speciell kassa som är till för dig med rullstol, den är lite lägre också slipper du köerna. I London slipper du köer för det mesta om du har rullstol, de tar verkligen hänsyn till dig, det fungerade väldigt bra för mig,

Att tänka på när ni bokar hotell
När ni bokar hotell, tänk på att läsa så mycket som möjligt och kolla gärna på bilderna på sidan då får ni ett rätt bra “hum” om hur tillgängligheten är. Det vi gjorde fel när vi skulle boka till London var att vi  bara bokade via nätet, dvs utan att ringa först men vi fyllde i att vi skulle ha ett rum som var extra tillgängligt. Bokningstjänsten visste detta, men hade glömt att informera hotellet så att när vi skulle checka in så fick vi en chock när det rummet som vi egentligen hade bokat var upptaget  av någon annan.

Ett sista råd!
Ring bokningstjänsten ni tänker boka genom först, då slipper ni förhoppningsvis några missöden.

Trevlig resa!
/Elin