VännerAtt ha vänner är så otroligt viktigt för mig. Utan vänner skulle jag må så mycket sämre.

Vänner är viktigt
För mig är vänner en av de viktigaste sakerna i livet. Det är viktigt att ha vänner för att inte känna sig ensam. Att ha vänner är också bra för det psykiska välbefinnandets skull. Man mår så mycket bättre om man har vänner att träffa och umgås med, eller chatta med på sociala medier, exempelvis facebook.
Självklart måste man inte alltid vara med sina vänner. Ensamtid kan också vara viktigt för återhämtning. Vissa dagar kanske man bara vill vara själv och det är helt ok.

Sen är det inte alltid det går att få till en träff. Många människor har så mycket att göra och hinner inte med allt. Men ibland kan det kännas väldigt skönt att ha någon att umgås med, eller bara veta att man alltid har någon att fråga ifall man inte känner för att vara ensam. När man är ledsen kan det också vara väldigt skönt att ha någon att prata med.

Måste man ha en bästis?
Enligt min åsikt så måste man inte ha en absolut bästa vän. Man kan tycka lika mycket om alla, fast på olika sätt.
Men det är klart, har man en vän som man har extra roligt med och tycker mer om så blir det ju automatiskt ens bästa vän.
Jag har en vän som jag betraktar som min bästis. Inte för att vi träffas eller skriver till varandra så ofta, men när vi väl ses så blir det extra roligt och speciellt. Våra träffar fylls alltid av mycket tjejsnack och många härliga skratt. Det är vad jag kallar för äkta vänskap. Henne har jag valt att umgås så mycket som möjligt med, även om det som sagt inte blir riktigt så ofta som jag skulle önska.

Ingen ska vara ensam på grund av sin funktionsnedsättning
Vissa människor har svårare än andra att skaffa sig vänner, men låt inte din funktionsnedsättning hindra dig! Alla behöver minst en vän, även vi med vissa svårigheter och behov. Alla har inte lika lätt för att inleda vänskapsrelationer, fast ingen ska behöva vara helt ensam.

Vad är viktigt för att kunna skaffa vänner?
Man måste behandla folk så som man själv vill bli behandlad. Det är jätteviktigt för att man ska kunna få till en så bra relation som möjligt. Om man behandlar andra med kärlek och respekt, så får man kärlek och respekt tillbaka. Om man istället är elak och otrevlig, så kommer folk inte att vilja vara med en längre. Så är det egentligen med allt i livet. Man ska vara snäll och omtänksam mot dem som man bryr sig om, för att själv bli omtyckt.

Glöm inte bort dig själv
Sist men inte minst så är det viktigt att man inte glömmer bort sig själv. Ibland vill och orkar man inte ses och då måste man kunna säga det. Att åka och träffa någon, trots att man egentligen inte alls vill, det är inte bra för själen.
Om man har en riktigt god relation och automatiskt mår bättre av att umgås, så kommer ju saken i ett annat läge. Då kan det vara värt att träffa sin vän, även om man inte känner sig på topp, men det bestämmer ingen annan än man själv.
En vän ska inte bli sur om träffen blir inställd, för då är det ingen riktig vän. Ok, besviken och ledsen kan man bli, men man behöver inte låta det gå ut över den andra personen. Som sagt, behandla andra med förståelse och respekt så får du det tillbaka!

/Mikaela