Efter att ha avslutat grundskolan bestämde jag mig för att söka det Estetiska programmet i Kristianstad. Där finns även ett av Sveriges fyra Riksgymnasium. Riksgymnasiet är till för ungdomar med funktionsnedsättningar.

Det var för mig ett väldigt stort steg, att flytta till Kristianstad. När jag blev beviljad boende på ett av elevhemmen tvekade jag först, vad det detta jag ville? Flytta hemifrån! Bo själv, i en egen lägenhet utan min familj i närheten. På boendet finns det personal dygnet runt men de kände ju inte mig. En del av personalen är helt fantastiska och en del är bara gnatiga.

Hur som helst. Det var jobbigt att flytta. Jag fick en egen lägenhet som skulle inredas en del. Även om jag har ett kök så lagar jag faktiskt ingen mat själv. Det finns en s.k gemensamhetslägenhet och där äter vi tillsammans alla vi som bor och även de som jobbar där. Jag är också beviljad ett antal hemresor varje termin så jag väljer att åka hem på helger och lov.

Myntet
Som allting i livet, så finns det ju både positiva och negativa sidor med allting. ”Hur menar du?” tänker du säkert nu om du inte förstår vad jag menar. Jag ska försöka ge dig en visuell bild av vad jag menar.
Häng med nu:
Man kan tänka sig livet som ett mynt. Krona kan symbolisera den positiva sidan av livet, och klave den negativa sidan. Jag har ju redan skrivit om det negativa. Nu är det dags att vända på myntet, till sidan med kronan.

Jag i det sociala samspelet
De finns ju positiva sidor med flytten också. Jag fick såklart en massa nya vänner. När jag tänker tillbaka lite grann på hur jag är som person så har jag nog alltid varit väldigt social. Det kan ju vara en bra egenskap att ha.

Hur påverkade faktiskt flytten till Kristianstad mig?
Jag märker att jag inte hittar på så mycket fritidsaktivitet med elevhemmet som jag bor på. Trots detta är jag fortfarande social när vi äter eller gör något annat. Efter kvällsmat varje kväll går jag in på mitt rum och sätter mig vid datorn.

Mitt liv har alltid varit…. ja hur ska man uttrycka det… uppbyggt på stadiga rutiner som är lätta för mig att förstå. Så har det alltid varit. Rutiner, rutiner, rutiner. Min familj har alltid sagt att det är bra med rutiner. Det har jag också lärt mig, att det är. Utan rutiner hade jag inte kunnat åstadkomma något i mitt liv, inte i min sjukgymnastik och inte i det sociala samspelet jag byggt upp heller.
Vi kan ta upp ett exempel: Programmen Simpsons och Family Guy. Dessa program sänder TV6 varje kväll. Utom på söndagar och jag har insett att det faktiskt inte gör något. Istället kunde jag göra något mer värdefullt med tiden… som att tillexempel plugga till nästa prov.

Varför tar jag upp detta i en text som handlar om min flytt till Kristianstad undrar du… Jo, det är för att situationen inte var en dans på rosor från början. Då kändes det mer som…

”…en dans på nässlor”
Inför flytten till Kristianstad fick jag en uppmålad bild framför mig som sa att allt skulle bli frid och fröjd. Som ett paradis. Efterhand som tiden gick upptäckte jag att det fanns betydande brister i min vardag. Jag har ända sedan jag varit liten fokuserat mycket på min sjukgymnastik och när flyttade till Kristianstad blev det ingen sjukgymnastik på 8 månader, vilket har varit svårt för mig eftersom sjukgymnastiken är en sådan viktig del av mitt liv.

Vändningen – att kasta myntet en gång till
Men som det mesta här i livet, vände situationen till det bättre. Ungefär som om du skulle kasta myntet en gång till och den då skulle hamna på krona. Efter 8 månader av diskussioner och möten, så har jag äntligen kommit igång med min värdefulla sjukgymnastik. Jag har också börjat hitta tillbaka till mina gamla rutiner. Vad gäller fritidsaktiviteterna som erbjuds i Kristianstad, så kan jag säga med rak arm att jag börjat gå på dessa – med glädje.

Livets gång
Jag antar att jag bara kände mig lite vilsen, antagligen för att jag inte hade min familj nära mig dygnet runt, som tidigare kunnat stötta mig på ett enkelt sätt med att hjälpa mig hålla ordning och struktur i mitt liv. Samtidigt tycker jag att hela processen att flytta till Kristianstad har varit gynnande. Jag har lärt mig massor av saker på vägen. Till exempel att allt i livet inte bara flyter på hela tiden. Det finns såklart motgångar också. Men det är väl livets gång antar jag eftersom jag har lärt mig att livet är som ett mynt. Två sidor. Krona och klave. Bra och dåligt. Positivt och negativt.

/David