Jag anade inte hur mycket det skulle vara att hålla reda på när jag skulle flytta hemifrån. Jag trodde att jag visste, men jag hade ingen aning…

Jag gick på Riksgymnasiet för rörelsehindrade i Kristianstad och de som ville kunde flytta till skolans elevhem. Jag valde att pendla de första åren men bodde sedan ett par dagar i veckan i ett rum på ett av elevhemmen. Det var en bra utslussning, tycker jag, för jag fick känna på ansvaret med att bo i eget, men ändå bodde jag kvar hemma hos familjen.

När jag några månader senare fick en vanlig lägenhet, tillhörande ett annat elevhem, kände jag att det var mer på riktigt. Nu hade jag en hel lägenhet och med assistans klarade jag mig helt själv. Jag tvättade, städade, handlade, lagade mat och allt annat som tillhörde livet i lägenhet.

Tillsammans med habiliteringen och skolan hade vi en kurs som handlade om tiden efter gymnasiet. Hur söker man en lägenhet? Hur funkar det med bostadsanpassning? Hur skriver man ett CV? Hur söker man ett jobb? Vad ska man tänka på angående elavtal och bredband? Vi gick igenom det mesta som jag sedan skulle få möta i verkligheten och även om jag själv skulle kunna ta reda på allt var det bra att få lite mer koll.

Två år senare slutade skolan och jag skulle bli tvungen att överge min lägenhet åt elevhemmet. Jag slapp det, för jag hade sådan tur att jag fick en lägenhet i samma hus och vi kunde efter lite fix och trix faktiskt byta kontrakt så att jag fick stanna kvar i min lägenhet! Istället för att dra hela lasset med bostadsanpassning igen och göra om en massa fick jag behålla mina anpassningar. Men det var en hel del pappersarbete innan det fungerade.

Nu har jag bott i lägenhet i över fyra år och jag är tacksam över att jag redan långt innan min flytt blev rustad att ta egna beslut och leta mig fram till lösningar. Utan de erfarenheterna hade det varit så mycket svårare.

Idag är jag självständig och det är viktigt för mig!
Ett bra råd från mig när du ska flytta hemifrån – börja planera i god tid!

/Emma