Aspergers är en diagnos inom autismspektrum och en neuropsykiatrisk funktionsnedsättning. Socialt samspel och umgänge kan t.ex. vara svårt för personer med denna diagnos, likaså mycket intryck så som höga ljud, starka ljus och stora folkmassor. Men det är självklart olika från person till person. Alla är olika och har olika svårt med vissa saker. Men då är frågan, vad kan man lyckas med, trots diagnosen? Jag har letat fram 3 positiva exempel på personer med Aspergers som verkligen bevisar att det finns hopp och en framtid för alla, oavsett diagnos.

Susan Boyle
Susan Boyle blev först känd 2009 vid 50 års ålder efter att ha medverkat i det brittiska talangjaktsprogrammet Britain’s Got Talent. Innan detta var hon mobbad, arbetslös och en väldigt ensam kvinna. När hon först steg upp på scenen inför domarna och publiken så möttes hon av mycket skeptiska blickar pga. av hennes utseende och klädsel samt ålder. Men när hon väl började sjunga ”I Dreamed A Dream” från musikalen Les Misérables så chockades varenda människa där. Hennes otroliga röst gjorde att hon vann andra plats i tävlingen. Hennes uppträdande visades upp på Youtube och det slog 2009 rekord som det mest sedda videoklippet på Youtube någonsin under en enskild vecka, vilket ledde till att hon fick stor uppmärksamhet i både brittisk och amerikanska medier. Hon släppte sitt debutalbum I Dreamed A Dream 23 november 2009. Hon fick sin diagnos väldigt sent i livet och sa efter att det var en lättnad.

Hon sa också under en intervju -”Aspergers identifierar inte mig. Det är ett tillstånd som jag måste leva med och arbeta igenom, men jag känner mig mer avslappnad om mig själv, folk kommer att få en större förståelse för vem jag är och varför jag gör det jag gör”.

Dan Aykroyd
Man kanske har sett filmer som t.ex. Ghostbusters från 1984 eller Blues Brothers från 1998. Det finns många exempel på stora filmer som Dan Aykroyd har medverkat i. Han är dock inte bara en otrolig skådespelare utan även en regissörfilmproducentmanusförfattare och komiker.  Han var även Oscar nominerad för sin roll i filmen På väg med miss Daisy. Han har öppet berättat om sin diagnos Aspergers samt Tourettes syndrom.

I en intervju med The Daily Mail sa han – ”Jag har Aspergers men jag kan hantera det. Det var inte diagnostiserat förrän i början av 80-talet när min fru övertalade mig att se en läkare, ett av mina symtom inkluderade min besatthet med spöken och brottsbekämpning – jag bär runt en polisbricka med mig, till exempel. Jag blev besatt av Hans Holzer, den största spökjägare någonsin. Det var då idén om min film Ghostbusters föddes. ”

Heather Kuzmich
Heather Kuzmich är mest känd för sitt deltagande i ”America’s Next Top Model, Cykel 9” 2007, som hon var en av de sista fem tävlande i.

Hon berättade i en intervju med People Magazine –”Jag ville bli en förebild för flickor som inte är dom mest populära och som blir retade”.

Enligt Kuzmich har hon alltid velat bli modell. Inledningsvis var hon tveksam till att prova för showen men gick till slut med på att göra det efter en vän övertalade henne att titta på cykel 7 av programmet.

Hon berättade i ännu en intervju -”Det var en punkt i mitt liv där jag tänkte att antingen kommer Aspergers definiera mig eller så skulle jag kunna komma runt det”.

Kuzmich berättade för New York Times om hennes beslut att delta i showen -”Först var jag riktigt orolig för att människor skulle skratta åt mig eftersom jag var så besvärlig. Jag fick den exakta motsatsen”.

Det finns så många fler exempel på kända personer som har diagnosen Aspergers eller Autism och känner man sig nere eller dålig så kan jag rekommendera en video på Youtube där dom har samlat ihop 10 kända personer som har diagnosen, och vad dom har åstadkommit! Videon är på engelska och det finns engelska undertexter. Be gärna någon vän eller familjemedlem att översätta om det skulle behövas! Sanningen är att det väldigt jobbigt ibland, och man kan känna sig konstig och annorlunda. Men det är inget fel på dig, oavsett diagnos. Så fortsätt kämpa, och förhoppningsvis så är denna text samt video lite uppmuntrande, så som den var för mig personligen.

 

 

/ Rebecca