Alla hundars dag firas olika datum runt om i Sverige varje år. Så det är svårt att veta exakt när det är. Jag tycker inte det gör något.
Jag tycker hunden är värd att fira varje dag.

Hunden sägs vara människans bästa vän.
Det tycker jag stämmer, men jag har inte alltid tyckt om hundar. Jag har en större del av mitt liv varit rädd för hundar. Detta beror på lösa hundar jag mött på promenader. Jag tycker inte om stora hundar som hoppar mot mig.

En hund kräver mycket träning
Jag vet nu av erfarenhet att det krävs mycket träning för att få en hund att inte rusa fram mot människor. Detta är något varje hundägare måste jobba med varje dag.
En vanlig replik jag har fått höra när en hund kommit rusande mot mig är ”Ta det lugnt, min hund är inte farlig!”
Det är inte jag som behöver ta det lugnt och lära mig att acceptera att hundar kommer rusande, det är hundägarnas ansvar att ha koll så att deras hund inte kommer rusande.

Min systers hund
Min lillasyster skaffade sig en hund för ca 3 år sedan.
Jag var skeptisk.
Jag hade uppfattningen att hundar var läskiga, men jag ändrade snart min inställning till hundar. Det visade sig att det kunde vara mysigt med en hund i familjen.
Hon förde familjen närmare varandra och vi kom ut i naturen mera och gick på promenader med hunden.

Drömmen om en egen hund vaknar
Jag började ganska snart att önska mig en egen hund, jag hade upptäckt förtjusningen med hundar. Hunden är alltid nära och jag skulle inte behöva känna mig ensam. Jag ville ha en livskamrat som man kunde umgås med och som gärna följer med på promenader.

Min egna hund
Jag minns tydlig den morgonen för ca 2 år sedan när jag först såg en bild på min hund. Jag vaknade som vilken morgon som helst och slog på mobilen för att se om det fanns någon ny annons med valpar på internet.
Det gjorde det.
Jag och min familj kastade oss in i bilen för att åka och titta på valpen. Senare samma dag satt jag med en liten tikvalp i famnen. Jag var överlycklig.
Hon skulle bli min.
Hon såg in i mig med sina små bruna ögon, som om hon sa ”Jag vill stanna hos dig”.

Hunden är ett stort ansvar.
Jag älskar min hund över allt annat, men i bland kan det faktiskt vara jobbigt.
Varje morgon väcker min hund mig och vill gå ut och kissa och bajsa. Då är det bara att gå upp och göra som hon säger. Sedan måste man ge henne mat.
Man måste också gå ut med henne helst två längre promenader om dagen.
Det är ett stort ansvar att skaffa hund, allt man gör måste bli hund-anpassat.
Det är till exempel svårt att handla och åka på semester när man har hund, det är få ställen där hundar är välkomna. En hund kan inte lämnas ensam en hel dag. Då blir den olycklig. Den behöver också träning och att få busa för att må bra.

Fördelar med en hund
En hund finns alltid vid din sida så du behöver inte känna dig ensam. Du har någon som gärna busar med dig och som gärna följer med på promenad. En hund är för mig en vän för livet som sprider kärlek och glädje runt omkring sig, därför tycker jag att hunden är värd att fira varje dag.

 /Sofia och Rebecca