Bild: Musik och mobilPsykisk ohälsa är vanligare och allvarligare än vad många tror, eller iallafall är det nog inget man lägger så mycket tid att tänka på, om man inte lever i det dagligen såklart.

Psykisk ohälsa är ett väldigt viktigt ämne som vi tyvärr pratar allt för sällan i samhället.
Jag vet inte vad det beror på, att människor inte pratar om det. Jag kan tänka mig att det kan vara för att man alltid ska visa sig glad och stark för sina nära och kära.

Ibland kanske vi till och med skäms över hur dåligt vi mår. Det gjorde jag en period.
Ångrar hur jag var och hur jag betedde mig när jag var inne i min mörkaste period. Jag stängde ute mina närmsta och brydde mig inte om de jag egentligen älskar. Det har gått ett och ett halvt år och ångesten över det kan fortfarande skölja över mig.

Även om det var en jobbig period så har jag lärt mig av mina misstag. Jag klarade mig upp på fötter igen. Detta med hjälp av min familj och mina närmsta vänner.
Men också med hjälp av olika saker jag själv gjorde för att må bättre.

Jag är ganska säker på att vi alla har en fristad. En plats vi går till eller en sak vi gör för att få de jobbiga tankarna i huvudet för att försvinna en stund. Mina fristäder är framför allt musik, böcker och mitt skrivande såklart. Alla tre sakerna har varit en del av mitt liv ända sedan jag var liten. Jag kommer ihåg när jag var runt 13 och Justin Biebers låt “Be Alright” precis hade kommit ut. Det är så skönt att bara kunna sätta i lurarna, skruva upp volymen och bara stänga ute allt och alla en stund. Än idag betyder den låten väldigt mycket för mig.

Läsningen och böcker blev också en sak jag ägnar mig åt när ångesten tar över. Jag var ganska liten när jag lärde mig läsa, 5 tror jag. Ända sedan dess har jag tyckt om böcker och att läsa. Det jag gillar med böcker är att man inte kan se vad som händer. Det är inte som en film, därför måste man läsa sig till allt och skapa egna bilder i huvudet. Jag gillar att det inte är så konkret, tycker det är väldigt intressant hur två personer kan läsa samma bok och ha två olika bilder i huvudet. Böcker är mitt sätt att bara få koppla av och hamna i en annan värld för en stund.

Min favorit bland dessa måste ju ändå vara skrivandet. Det är bara jag som har kontrollen över orden. Sedan är det jag som väljer vem som ska läsa dom. Jag har alltid tyckt att det var mycket lättare att uttrycka mig i ord än i tal.

Men om mitt minne inte sviker mig helt nu så var det när jag började sjätte klass som mitt skrivande började ta fart. Det är det året som var tuffast för mig och jag skrev för att få bot på den jobbiga perioden. Jag publicerade aldrig mina texter, men det har alltid varit en dröm att en dag få göra det.

Alla hanterar vi jobbiga situationer olika, men jag tror det är viktigt att hitta sin egen fristad.
Jag har musiken, böcker och skrivandet.
Vad gör du för att må bra? Vad är din fristad?

/Amanda